El tercer esdeveniment esportiu amb més repercussió mundial després dels Jocs Olímpics i del campionat del món de futbol. Així sol ser catalogada la Ryder Cup, una competició bianual de golf que enfronta els EUA amb Europa, i que ahir va passar de llarg del PGA Golf Catalunya de Caldes de Malavella. El Comitè d'Elecció de la Ryder Cup va fer públic que el Marco Simone Golf Country, situat als afores de Roma, serà l'escenari de la competició del 2022, guanyant la pugna per organitzar-la a la candidatura Costa Brava-Barcelona, el nom amb què es presentava el camp de Caldes, i dues aspirant més d'Alemanya i Àustria.

«Itàlia ha presentat un projecte molt ambiciós. La Ryder Cup és pur teatre i els jugadors són les seves estrelles i no hi ha dubte que Roma és una magnífic escenari per a aquest teatre», va explicar ahir el director executiu de l'European Tour, Keith Pelley, en el moment d'anunciar una decisió que tirava per terra les esperances gironines després que en els últims dies hagués corregut la brama que el PGA Golf Catalunya competia frec a frec amb la candidatura de Berlín per ser l'escollida.

A l'hora de la veritat, però, ni les prestacions de l'Stadium Course del PGA Golf Catalunya, un recorregut que agrada molt als jugaors professionals; ni el potencial econòmic de Berlín, que tenia el suport de la multinacional BMW, van ser més valorades que la candidatura italiana.

La decepció ha estat notable a l'entorn de la candidatura del camp del Caldes de Malavella, perquè l'atenció, o passió, que desperta la Ryder Cup en els països del món anglosaxó era percebuda com una gran oportunitat per fer créixer la Costa Brava com a marca turística. Els precedents parlen d'una mobilització de més de dos centenars de milers d'espectadors que solen anar a veure la Ryder Cup. Als Estats Units o en països com Anglaterra, Irlanda i Escòcia les entrades solen anar molt buscades i, de cara al 2022, s'estimava en 250.000 espectadors, molt d'ells estrangers, els que s'haurien acostat al camp de Caldes de Malavella durant els dies que s'allargués la competició. «En el darrer Open d'Espanya vam tenir uns 45.000 espectadors, però estem parlant d'una competició d'una dimensió molt superior», reflexionava fa poc el director del PGA Golf Catalunya, Miguel Girbes, parlant de la possible organització de la Ryder Cup. Determinar l'impacte econòmic que pot tenir sobre el territori una competició és molt complicat de determinar. Però, el 2014, el camp escocès de Gleneagles va acollir una edició de la Ryder Cup que ha aconseguit disparar l'interès d'Escòcia com a destinació internacional de golf. Un estudi de la Sheffield Hallam University enfilava fins als 145 milions d'euros l'impacte que va tenir per a Escòcia la celebració de la Ryder Cup i tot el moviment al voltant del golf que s'ha generat gràcies a la prestigiosa competició al llarg del 2015.

Els motius perquè els analistes de l'European Tour han escollit Roma i no Caldes de Malavella són complicats de determinar exactament, però, des de la darrera visita del president del comitè d'elecció al PGA Catalunya, els havien anat demanant més concrecions d'un projecte que ho tenia tot prou ben lligat. Un gran recorregut, capacitat hotelera, la marca Barcelona com a destinació de moda, bones comunicions... Però no n'hi ha hagut prou per superar Roma. «Sé que la decisió dels membres del comitè europeu de la Ryder Cup ha estat molt complicada, però també tinc la convicció que Costa Brava-Barcelona reunia tots els requisits perquè la Ryder Cup del 2022 hagués estat un complet èxit», valorava el president de la Federació Espanyola de Golf, Gonzaga Escauriaza, que va parlar en noms dels organitzadors d'una candidatura que comptava amb el suport de totes les institucions polítiques catalanes i estatals.