L'àrbitre González González va recollir en l'acta del partit que el ?president de la Reial Societat, Jokin Aperribay, va amenaçar-lo de ??posar-li una querella per la seva actuació i que li havia dit «heu vingut aquí a robar-nos». Els fets es van produir al descans. Segons l'acta, el ?president del club basc els hauria etzibat també que «això és una vergonya, us posaré una querella a la policia».

Cristiano Ronaldo, que va irrompre en el moment més crític per al seu equip, va signar una treva en plena agitació al Reial Madrid, que va superar amb prou feines la Reial Societat enmig d'un ambient tens i un entrenador, Rafael Benítez, cada vegada més en dubte. També hi va contribuir l'actuació de l'àrbitre González González, que va xiular dos penals a favor dels blancs discutibles, un dels quals va ser errat pel davanter portuguès.

El Reial Madrid no va millorar i la insatisfacció de la seva afició és evident. El planter, cos tècnic inclòs, reclama un cop de timó. Un canvi brusc per a un bloc sense rumb. A la línia argumental exposada a la sala de premsa per Rafael Benítez li va faltar, sobretot, autocrítica. Però ni així, en aquesta fugida cap endavant, va aconseguir la comprensió de l'aficionat ni la sintonia dels jugadors, que van oferir una altra pobra imatge sobre la gespa.

No va donar símptomes de millora el quadre de Benítez. Ni va donar sensació de poder avançar en el seu aspecte en un futur pròxim. D'entrada en el partit, poc necessitava el conjunt blanc per tancar la Reial Societat, un rival amenaçat pels llocs de descens a la seva àrea.

Tot i així, amb prou feines va patir el conjunt donostiarra. Castigat, a més, amb dos penals en contra i dues lesions en la primera meitat. La del seu golejador -dotze dels disset gols del seu equip-, Agirretxe, que va durar un quart d'hora, i la de Sergio Canales, que es va trencar el lligament encreuat anterior del genoll esquerre.

Eusebio va deixar al banc el mexicà Carlos Vela i va treure d'inici el brasiler Jonathas. Dos puntes per rendibilitzar els dubtes de la defensa local. Però tot just van arribar pilotes als seus atacants.

Incapaç de generar perill per si mateix, el Reial Madrid va tenir les seves opcions en dos penals, si més no rigorosos. Va fallar el primer Cristiano Ronaldo. Va llançar als núvols la pilota i el públic, expectant i contingut fins aquest moment, no ho va perdonar. La xiulada va ser majúscula.

No es va equivocar en el següent llançament des dels onze metres. Assenyalat a la vora del descans. Si el primer va ser protestat, per una presumible empenta a Benzema, aquest no va deixar de ser-ho. Una mà dins de l'àrea de Yuri, involuntària, que minuts abans havia vist la targeta groga. El gol va calmar l'ambient. Tens cada vegada més. I va evitar una protesta generalitzada a l'equip en la marxa als vestidors. Just al mateix temps es va trencar Sergio Canales.

Bruma crispa l'ambient

Va ser una lleu treva la que va aconseguir el gol de Cristiano. El panorama es va retreure de nou per al Reial Madrid al poc d'iniciar la segona part, quan Bruma va batre amb un golàs Keylor abans del minut 5 de la segona part. El guineà va rebre només una pilota a l'àrea i el va col·locar a l'escaire contrària del costa-riqueny. El gol va esperonar la Reial Societat, que va veure l'estat terminal del seu adversari, i va agitar una grada amb la paciència esgotada. Keylor va salvar l'1-2 en solucionar un mà a mà amb Jonathas. Benítez va recórrer a Mateo Kovacic. No hi va haver notícies d'Isco, que va escalfar gairebé tota la segona part per a no-res.

Una acció puntual, un toc de talent, va donar un respir al Reial Madrid. Cristiano Ronaldo va definir amb l'esquerra un llançament de córner en plena ebullició de la grada. El tir va superar Rulli, agegantat durant tota la tarda. En els últims minuts el run-run va planejar per l'estadi. Amb la pilota en poder de la Reial Societat. No obstant això, una fuetada final, generada per Cristiano Ronaldo, continuada per Bale i culminada per Lucas Vázquez, va donar un respir al Bernabéu. Aire provisional.