Jordi Gamito (Platja d'Aro, 1981), enceta el 2016 amb el somni de convertir-se en corredor professional de llarga distància, i amb l'únic propòsit d'acabar-lo dins del top-5 de l'Ultra Trail World Tour, el campionat del món de curses d'ultraresistència que, sense anar més lluny, aquest 2015, ha guanyat en categoria femenina la catalana Núria Picas.

La paraula somni sempre s'ha associat a un projecte o esperança que sembla no tenir gens de probabilitat de realitzar-se. En el seu cas, però, el somni de Jordi Gamito no és una utopia, i és que enguany el corredor gironí ja ha estat dins del top-5 de la competició. Com explica ell mateix, és cert que «aquest no era l'objectiu de la temporada anterior», però de forma meritòria i després de superar totes les expectatives -l'objectiu era acabar entre els deu primers- Gamito va aconseguir assolir la cinquena posició. L'atleta de la Costa Brava sap que igualar o millorar aquest resultat «no serà una tasca senzilla», però confia en les seves possibilitats.

La seva història es comença a escriure quan el seu fisioterapeuta el va animar per endinsar-se en aquest món. «Els temps que estàs fent són molt bons. Tens potencial», li deia l'Aitor, quan sense voler-ho en Jordi va decidir anar a córrer una cursa Andorra, on va acabar en el vuitè lloc de 250 participants. «En aquest moment la intenció no era competir. A mesura que van anar passant les setmanes, vaig adonar-me que agafant-m'ho de debò podia fer alguna cosa». Dit i fet. Així va començar tot. Ja abans, Gamito «anava a córrer a Prullans (Cerdanya) per agafar fons físic» per compaginar-ho amb altres esports que practicava. I és que la carrera esportiva d'aquest corredor és d'allò més curiosa. Abans de dedicar-se a córrer curses de resistència, l'esportista havia estat lluitador de Muay Thai (boxa tailandesa), «on vaig arribar a competir al Lumpinee», la meca d'aquest esport, després d'entrenar-se «entre cinc i sis hores cada dia», com explica ell mateix. Per aconseguir-ho durant tres anys ha passat bona part de l'estiu al país asiàtic. De petit jugava a futbol i tenia Arconada, porter de la Reial Societat, com a ídol. Gamito també ha practicat motocròs abans de dedicar-se de forma semiprofessional a les curses de llarga resistència.

El corredor de Platja d'Aro, actualment resident a Argentona, compagina la seva gran passió de córrer, amb la professió de paleta, amb la seva pròpia empresa. Ell mateix reconeix que el següent pas «és deixar la feina de paleta» per intentar dedicar-se únicament a l'esport, tot i admetre que malgrat intentar-ho en diverses ocasions durant aquest darrer any 2015, no ha pogut ser possible per un tema estricatament econòmic. «Des de fora sembla molt fàcil, però la realitat és molt diferent». En aquest sentit, Gamito, fa una pausa per parlar de l'Ajuntament de Platja d'Aro, de qui només té paraules d'agraïment, cosa que també fa amb la marca de sabates Hoka. Fruit dels seus bons resultats, ara fa unes setmanes Gamito va poder fitxar per la firma francesa WAA, l'equip del campió del 2015, Antoine Guillon, que li ha de permetre seguir creixent.

Actualment, el gironí té la setmana molt ben estructura per tal de poder compaginar la seva gran passió, córrer, amb la feina. «Els dilluns normalment aprofito per entrenar-me a casa i treballar. Els dimarts i divendres treballo molt fort, i així els dimecres i dijous puc agafar-me els matins per dedicar-los entrenar. Normalment entre setmana m'entreno sol, mentre que el cap de setmana ho faig amb algun amic».

D'aquí uns dies, Gamito tornarà a fer les maletes per viatjar -una de les seves altres grans passions- fins a Hong-Honk, on el dia 23 de gener arrencarà una nova edició del campionat del món de curses d'ultraresistència. Gamito reconeix que a Hong-Kong «no arribaré en el millor estat de forma. No podré donar el 100%, perquè aquest últim mes no m'he pogut entrenar gaire», però l'atleta de Platja d'Aro va una mica més enllà, i s'ha marcat les curses TransGranCanaria, la Marathon des Sables, el Montblanc i el Grand Raid de la Reunió com a principals objectius de la temporada.