L'argentí Leo Messi, amb la consecució del seu cinquè Pilota d'Or, ha liderat l'èxit barcelonista a Zuric, completat amb el premi a Luis Enrique Martínez com a millor entrenador de l'any i amb la presència de quatre barcelonistes a l'equip ideal del 2015.

Altres protagonistes de la Gala han esetat el Reial Madrid, que ha aconseguit que quatre dels seus futbolistes (Sergio Ramos, Marcelo i Modric, a més de Cristiano) estiguessin a l'equip de l'any, i la Lliga Espanyola en general, que ha copat el podi de la Pilota d'Or (Cristiano Ronaldo i Neymar han estat segon i tercer, respectivament) i ha situat vuit futbolistes a l'equip de l'any.

Als seus 28 anys, el barcelonista Leo Messi ha augmentat la seva llegenda. La victòria de Messi ha resultat incontestable, fruit del magnífic any del Barcelona, el seu equip de sempre, amb el qual ha guanyat aquest any cinc títols: la Lliga i la Copa espanyola; la Lliga de Campions, la Supercopa d'Europa i el Mundial de Clubs.

L'argentí ha aconseguit el 41,33 per cent dels vots per davant de Cristiano Ronaldo (27,76) i de Neymar (7,86).

"Els cinc trofeus conquistats en aquests anys són molt del que imaginava, del que somiava quan era petitó. Dono les gràcies als meus companys, perquè sense ells això no seria possible. Finalment vull agrair aquest trofeu al futbol en general, per tot el que em va fer viure, tant el bo com el dolent. Això em va fer créixer en la vida", ha dit en una breu declaració després de rebre el premi.

Messi no falta a la cita amb el gran premi del futbol mundial i ha estat finalista en les últimes nou edicions. Ha sumat cinc, dos més que un magnífic grup de jugadors que encapçala el seu gran rival històric -Cristiano Ronaldo- i que inclou a grans mites del futbol com Johan Cruyff, Michel Platini o Marco van Basten tots ells amb tres ceptres.

A més, Leo Messi també ha estat inclòs a l'onze ideal de l'any juntament amb altres tres companys més del Barça: Andrés Iniesta, Dani Alves i Neymar.

El de Rosario, que avui ha vestit un sobri esmòquing negre dissenyat per Giorgio Armani, ha fet valer el pes dels seus números. Ha finalitzat l'any amb cinc títols -només se li va escapar al Barça la Supercopa d'Espanya a mans de l'Athletic-, i ha aconseguit 51 gols i 26 assistències en els 61 partits disputats, motius suficients per tornar-se a portar a casa la bola daurada dels deu quilograms.

L'any del Barça també s'ha reflectit en l'elecció de Luis Enrique Martínez com a millor entrenador de l'any. El tècnic asturià, al·lèrgic als premis, no ha viatjat a Zuric per rebre el guardó i ha estat recollit per Robert Fernández, el director tècnic blaugrana.

Luis Enrique ha superat en les votacions Pep Guardiola (Bayern de Munic) i al seleccionador xilè Jorge Sampaoli. L'asturià ha obtingut el 31,08 per cent dels vots, pel 22,07 per cent aconseguit per Guardiola i el 9,47 per cent de Sampaoli.

En la gala també han estat distingida la selecció nord-americana femenina, campiona mundial, personificada en la jugadora Carli Lloyd i en la seleccionadora Jill Ellis, que s'han portat respectivament els premis a millor jugadora i millor entrenadora de l'any de la FIFA.

L'únic premi que se li va escapar a Messi va ser el premi Puskas al millor gol de l'any, guardó per al qual l'argentí també estava nominat.

Ha estat distingit el brasiler Wendell Lira per la seva xilena aconseguida amb el Goianesia, en un partit de la Lliga estatal brasilera, per davant de l'eslàlom de Messi a la final de la Copa del Rei contra l'Athletic Club i a l'obús des de cinquanta metres del jugador del Roma Alessandro Florenzi en un partit de la Lliga de Campions precisament contra el Barça.

Durant la gala els clubs i associacions que han ajudat durant 2015 als refugiats han estat distingits per la FIFA amb el premi Joc Net.

A les votacions de la Pilota d'Or han participat 165 seleccionadors, 162 capitans i 171 periodistes. La gala ha estat transmesa en directe per televisió a 190 països.

Millor Jugador de l'Any

---------------------

Lionel Messi (Barcelona) 41,33%

Cristiano Ronaldo (Reial Madrid) 27,76%

Neymar da Silva (Barcelona) 7,86%

Millor Jugadora de l'Any

----------------------

Carli Lloyd (Estats Units) 35,28%

Celia Sasic (Alemanya) 12,60%

Aya Miyama (Japó) 9,88%

Millor Entrenador de l'Any (equip masculí)

------------------------------------------

Luis Enrique Martínez (Barcelona) 31,08%

Pep Guardiola (Bayern de Munic) 22,97%

Jorge Sampaoli (Xile) 9,47%

Millor Entrenador de l'Any (equip femení)

------------------------------------------

Jill Ellis (Estats Units) 42.98%

Norio Sasaki (Japó) 17.79%

Mark Sampson (Anglaterra) 10.68%

Premi Puskas Millor Gol de l'Any

-------------------------------

Wendell Lira (Goinesia) 46,7%

Lionel Messi (Barcelona) 33,3%

Alessandro Florenzi (Roma) 7,1%