La setmana passada, el Castors Braine va agafar aire en la seva lluita per seguir viu a Europa derrotant l'Agü Spor de Chelsea Gray. Amb 17 punts i 6 rebots, Ann Wauters va ser la millor jugadora de les locals, rivals de l'Spar Citylift Girona avui a Fontajau (20:00), aguantant més de 37 minuts en pista als seus ja trenta-cinc anys i quan ha tornat a Bèlgica per anar esgotant amb el Castors una llarga carrera com una de les millors pivots europees de la darrera dècada. Quatre cops campiona de l'Eurolliga, vuit títols de Lliga entre Rússia (Samara i Ekaterinburg), Espanya (Ros Casares), França (Valenciennes) i Corea del Sud, a més de molts estius a la WNBA on ha estat All-Star, brillen en un palmarès d'un referent en l'esport femení a Bèlgica i que, com també va fer en el seu moment la pivot lituana de l'Uni Vita Kuktiene, o altres esportistes de primer nivell, com la maratoniana Paula Radcliffe, ha sabut compaginar l'alta competició esportiva professional amb la maternitat.

Casada des del 2007 amb Lot Wielfaert, Ann Wauters no ha posat mai fre en una carrera professional que l'ha portat a jugar d'ençà que era gairebé adolescent fora de Bèlgica on, ara, hi competeix a alt nivell per primera vegada amb el Castors Braine. Primer a França i després a la rica lliga russa, però amb els estius a la WNBA. El 2010, però, Wauters que llavors jugava a l'Ekaterinburg, i Wielfaert, decideixen ser mares a la vegada i tenir dos fills quedant les dues embarassades a la vegada. La temporada següent, Wauters no juga i neixen una nena (Lou)?i un nen (Vince) per tornar la 2011/12 a l'alta competició fitxant pel Ros Casares.

A València, Wauters juga el seu primer partit quatre mesos després del part i acaba guanyant la Lliga espanyola i la seva quarta a l'Eurolliga com a pivot titular d'un dels millors equips dels darrers anys en el bàsquet europeu que entrenava Roberto Íñiguez. Aquell estiu tornaria a la WNBA (Seattle) i després passaria per Galatasaray, un altre cop a l'Ekaterinburg i el curs passat va guanyar l'Eurocup amb el Villeneuve francès. Aquest darrer estiu, Wauters va decidir tornar a Bèlgica per liderar un Castors Braine que avui visita Fontajau.

«Wauters és una gran jugadora i, a més, ara mateix està jugant molt bé», explica Miguel Ángel Ortega que, en un gest molt professional, no entra a valorar els dubtes de la junta del club sobre la seva continuïtat i treballa perquè el seu equip competeixi al màxim. «El meu objectiu és que arribem a la Copa amb un nivell defensiu alt per poder ser competitius contra rivals potents com el Perfumerías Avenida», detalla el tècnic de l'Uni que, però és conscient que compaginant dues competicions, Lliga i Eurolliga, amb una plantilla molt curta on és gens fàcil tenir la continuïtat en la pressió defensiva que a ell li agradaria. Avui, al ser partit d'Euroliga, Ortega no pot comptar amb l'angolesa Italee Lucas i, per tant, només tindrà set professionals atès que Anna Carbó i Artemis Spanou continuen lesionades. La grega arriba divendres a Girona i llavors es podrà conèixer amb més certesa la possible data del seu retorn a la competició.

«Ann Wauters és una jugadora determinant, però el Castors també té ara a la nord-americana Ashley Key, a la base Carpreux o a Spencer», argumenta Ortega sobre un Castors Braine que, després d'un canvi d'entrenador, i de canviar el referent exterior (Key en el lloc de la ucraïnesa Iagupova), ha entrat de ple en la lluita per continar jugant a Europa un cop s'acabi aquesta fase de grups de l'Eurolliga.