El brasiler Neymar va tornar a signar un partit excels amb el Barça al qual va guiar cap a la victòria en la golejada a l'Athletic Club (6-0). El matx va tenir també en l'uruguaià Luis Suárez com a protragonista, després d'anotar un trio de gols contra un rival que va jugar gairebé tot el partit amb deu homes, per expulsió d'Iraizoz en el minut 4. El Barça no va desaprofitar l'ocasió de noquejar un rival amb el qual es trobarà dues vegades més en deu dies (quarts de final de la Copa del Rei). Amb els tres punts, el Barça segueix l’estela de l’Atlètic de Madrid a l’espera de jugar el partit endarrerit contra l’Sporting.

Va sobresortir un Neymar que tenia ganes de demostrar el seu virtuosisme davant un rival que en l'última vegada que el va tenir davant (final de la Copa del Rei) va acabar en el punt de mira per intentar una lambretta quan el matx ja estava decantat. Sense la participació del sancionat Aduriz ni el lesionat Raúl García, l'Athletic va aparèixer al Camp Nou amb ganes de comprometre la sort d'un Barça que en els cinc últims partits s'havia deixat tres empats. No li va anar bé l'equip de Valverde, ja que una acció determinant i el poder del trident, amb Suárez trigolejador, van llençar per terra qualsevol intent dels bascos.

El partit va viure dos instants determinants en els primers minuts. El primer, al minut 2, quan davant la pressió de Williams a la banda, Piqué es va veure obligat a cedir a Bravo, però Muniain va interceptar la pilota, la va enviar a Eraso, que va desaprofitar una ocasió claríssima de gol, sense porter sota pals. Dos minuts després, el Barcelona va armar un contraatac, i Suárez, després de robar la cartera a Etxeita, va encarar Iraizoz, que el va fer caure dins l'àrea. El porter basc va ser expulsat, va entrar Iago Herrerín en lloc de Muniain, i Messi va marcar des dels onze metres (1-0). Era el minut 7, i el partit havia quedat ferit per un Athletic Club que va veure molt coll amunt el primer dels tres partits que l'enfrontaran el Barça.

Davant d'aquest escenari, el Barcelona va tenir clar que el partit no se li escaparia, encara que perdonés claríssimes ocasions que va tenir per tancar la primera part amb un resultat voluminós. L'Athletic va tancar línies, va evitar cedir espais, no cremar-se en excés per sortir cap a la meta de Bravo i va procurar jugar compacte, tot i que això portés a la línia de defensa a fer fora els seus cap amunt per poblar la medul·lar. El resultat va ser que el Barcelona no es va trobar còmode, i va haver picar pedra en un centre del camp que l'Athletic es va proposar fer impracticable per al seu rival, disputant totes les pilotes i sense atorgar concessions.

Les ocasions més clara del Barça van començar a arribar a partir del minut 20, amb Neymar desbordant per la banda, que en el 22 es va fer amb una pilota a la frontal i quan tenia un llançament clar, va optar pel dribbling i Herrerín li va desfer la acció. Al minut següent, una altra vegada el brasiler, que va veure embalat Rakitic, li va enviar la pilota però en la volea el migcampista va rematar alt. També ho va intentar de xut llunyà Aleix Vidal des de la frontal, poc abans que Suárez iniciés un contraatac en el 31, i veient Neymar com s'incorporava per l'esquerre, li va servir la pilota perquè el brasiler entrés a l'àrea i piqués la pilota davant la sortida de Herrerín per fer el segon (2-0).

La sentència, ja sense Messi

El segon temps va començar sense l'argentí, en una situació que va descol·locar, ja que Arda Turan, que va entrar en el seu lloc, només va realitzar dos minuts d'escalfament. L'argentí va sortir de l'equip per precaució. La sortida del Barcelona en el segon acte, no va podia ser millor. Una paret precisa entre Neymar i Suárez, la va resoldre l'uruguaià amb un xut ras per batre novament (3-0).

Amb el 3-0, van arribar els moments més atrevits de l'Athletic, amb un Williams que va buscar per velocitat trencar la defensa blaugrana, fins al punt d'arrencar una groga a Mascherano quan el jove jugador ja encarava i es veia en una situació de clar perill. Ja sense Williams al camp, Merino va elaborar una bona acció per la banda, que els blaugrana van reclamar fora de joc, i després de rebre Eraso, el basc va errar com en la primera part un gol claríssim. I també com en el primer temps, a una acció claríssim de l'Athletic la va succeir un gol del Barça. En una acció de brillantor de Neymar, que driblar-se dos rivals a l'àrea i va assistir a Rakitic perquè signés el quart (4-0 ), després del qual va ser substituït.

L'Athletic va tornar a replegar-se i en una centrada precisa d’Arda Turan, Suárez va recollir amb el pit la pilota, se la va acomodar amb un subtil toc per marcar el cinquè de la nit (5-0) i el seu segon gol. La cirerera la va posar el mateix exdavanter del Liverpool i de l’Ajax quan va culminar amb una rematada de cap un nou gol, el sisè blaugrana i el tercer del seu compte particular. Dimecres a San Mam és es viurà el segon acte d’una trilogia que acabarà la setmana que ve novament al Camp Nou.