Les victòries de Novak Djokovic, Roger Federer i Serena Williams a la primera jornada de competició a Melbourne Park, seu de l'Open d'Austràlia, van passar ahir gairebé inadvertides arran de la denúncia de la BBC d'un suposat tripijoc de partits durant l'última dècada. Els documents de la investigació, als quals la cadena britànica i el portal BuzzFeed News han tingut accés, assenyalen 16 jugadors -alguns d'ells guanyadors de Grand Slam- que figuraven entre els 50 millors del món quan l'anomenada Unitat d'Integritat del Tennis els va marcar com a sospitosos d'entregar els seus partits.

"A mi se'm van acostar indirectament a través de les persones que treballaven amb mi en aquell moment", va reconèixer en conferència de premsa Djokovic, després de derrotar el sud-coreà Hyeon Chung a primera ronda. "Òbviament, vam dir immediatament que no. La persona que estava tractant de posar-se en contacte amb mi ni tan sols va venir de forma directa", va explicar el serbi.

Uns 200.000 euros és la quantitat que suposadament li van oferir el 2007 per perdre a la primera ronda del torneig de Sant Petersburg, a qui el primer favorit a Melbourne va renunciar perquè no volia "estar lligat a això de cap manera", va dir. Professional des de l'any 2003, el jugador de 28 anys va apuntar així mateix que, segons les seves informacions, la compra de partits afecta tornejos de categoria inferior, com els Challenger, però no el circuit professional ATP.

Precisament, el president d'aquesta associació, l'anglès Chris Kermode, va descartar en nom de "les autoritats del tennis" que s'hagin "suprimit evidències de manipulació de partits per cap raó o que no hagin estat investigades profusament". "Hi ha tolerància zero en això. No som complaents. Estem molt vigilants", va subratllar Kermode. El president de l'ATP va lamentar també que aquest tipus d'informacions es produeixin "abans d'un gran esdeveniment perquè li resta valor". No debades, el suposat tripijoc de partits obria ahir les edicions digitals dels principals mitjans de comunicació.

El francès Gilles Simon, membre del consell de jugadors de l'ATP, va assumir que el "perill del tripijoc existeix" i va remarcar que s'han creat eines per combatre'l. "Com amb el dopatge", va assenyalar. Quinzè a la classificació mundial, el tennista francès va criticar, però, que les informacions parlin únicament "de setze fantasmes" i no ofereixin noms. "Amb una mica de sort són els catorze que estan per davant meu en el rànquing i dilluns que ve sóc jo el número u", va fer broma.

De la seva banda, l'extennista Arnaud Clément, excapità de l'equip de França de Copa Davis, va revelar que li van oferir "una suma important de diners per perdre un partit". En declaracions a la ràdio France Info, Clément va assenyalar que el cas va tenir lloc a Rússia quan jugava un partit nocturn i "un desconegut" es va acostar per fer-li la proposta. "Va marxar sense concloure el tracte", va afegir l'extennista. Clément dir no estar sorprès per les revelacions sobre els partits arreglats: "Sempre s'ha sospitat. Quan hom veu alguns partits és cert que té dubtes", deia.