Les medalles originals de Jordi Llopart a l'Europeu de Praga (1978) i als Jocs de Moscou (1980) ?-on es va convertir en el primer atleta espanyol medallista olímpic gràcies a la plata que hi va guanyar-, la Copa de plata del rei Alfons XIII, de 1927, la Copa de la Generalitat republicana, unes sabatilles de claus dels anys 30 i el dorsal original amb el qual Maria Vasco va aconseguir la seva medalla als Jocs de Sidney l'any 2000 són alguns dels principals atractius de l'exposició «100 anys de l'atletisme català» que es va inaugurar ahir al complex esportiu del GEiEG de Palau. La mostra estarà oberta al públic, amb entrada gratuïta, fins el pròxim 25 de gener, abans de fer una nova aturada en el seu circuit itinerant a Sabadell. Girona és l'única parada a les comarques.

Aquesta exposició, encarregada per la Federació Catalana, commemora els 100 anys de l'atletisme català i recorda en plafons informatius il·luminats els atletes més destacats de les diferents disciplines: fons, mig fons, marxa, combinades. Precisament és en aquesta darrera disciplina on el GEiEG té un pes important, en ser considerants un dels clubs amb més prestigi de tot el país. Una imatge d'Imma Clopés, entre d'altresencapçala aquest espai.

Josep Lluís López del Amo, comisari de l'exposició, explicava ahir que el visitant trobarà a la mostra «una història apassionant, la de l'atletisme català, amb més d'un segle de gestes, lluites i emocions. És un recorregut visual molt atractiu, format per 14 tòtems il·luminats a doble cara, que ens fan viatjar per diferents èpoques, modalitats i estaments. I a més, dues vitrines amb objectes de gran valor històric, des d'una copa de 1927, la més antiga de la Federació, fins a la primera medalla olímpica del nostre atletisme». Per López del Amo es tracta d'«una exposició divulgativa, amb l'objectiu que el màxim nombre de persones conegui la història de l'atletisme català».

El comisari de la mostra va destacar el paper del GEiEG dins de l'evolució de l'atletisme a Catalunya: «és fonamental en la història de l'atletisme català. Una institució amb gairebé 100 anys d'història, en la qual l'atletisme ha tingut i té un paper determinant. Sobretot, en proves combinades i velocitat, el GEiEG és la gran referència del nostre atletisme». A banda del grup també hi tenen protagonisme d'altres clubs gironins: «Hem creat un mapa de clubs, pistes i escoles esportives de tota Catalunya. Aquí hi són tots i es veu de forma molt gràfica el pes de l'atletisme gironí. Quant a atletes, hi tenen una presència destacada Jordi Mayoral, Imma Clopes, Ana Maria Molina, i molts altres», especifica.

Segons López del Amo «la conclusió principal és que hem d'estar molt orgullosos de l'atletisme català, de la seva historia, dels pioners, dels què van lluitar per mantenir el nostre atletisme, de les dones atletes dels anys 30, dels clubs, dels entrenadorsÉ També en atletisme Catalunya és pionera (la Federació Catalana es va fundar 5 anys abans que l'Espanyola) i capdavantera».

A la inauguració, a banda del comisari, també hi van assistir el president del GEiEG, Francesc Cayuela; el vicepresident de la Federació Catalana, Josep Maria Antentas; Josep Pujols, representant territorial de la Secretaria General de l'Esport, i el diputat d'Esports, Carles Salgas.