El Barcelona es va classificar per sisè any consecutiu per a la semifinal de Copa del Rei després de derrotar l´Athletic (3-1), en un partit en què els d´Ernesto Valverde es van avançar al marcador i van oferir una magnífica imatge mentre van tenir aire. Van haver de remuntar els blaugranes el gol de Williams al minut 12 i van patir davant un rival que els va posar les coses molt difícils a la primera meitat, especialment en la primera mitja hora, període en el qual els visitants van oferir una lliçó de futbol. No obstant això, a la segona meitat Suárez, Piqué i Neymar van capgirar la situació i van portar els blaugranes a la seva novena final en deu anys.

El primer quart d´hora de l´Athletic va ser de cinema. Va dominar el ritme i la pausa del partit davant d´un Barça amb moltes dificultats per crear futbol, ??motivat absolutament per la composició de la medul·lar. En quinze minuts, els de Valverde van marcar un gol i van tenir dues ocasions per marcar-ne algun més davant d´un Barça descol·locat, superat des de la pressió molt alta prop de Ter Stegen fins per la mobilitat dels davanters. El Barça era incapaç de superar la línia de pressió de l´Athletic, Mascherano no podia treure la pilota amb garanties i l´únic recurs dels blaugranes eren les pilotes en llarg per assortir el seu trio d´estrelles. Després d´un gol anul·lat a Vermaelen per falta prèvia del defensa del Barça (minut 9), Williams va silenciar el Camp Nou.

En el segon quart d´hora de l´Athletic, els de Valverde van tornar a desarmar el Barça amb les mateixes armes: pressió i asfíxia a la sortida de la pilota. Eraso, al minut 15, no va encertar en una bona passada de Williams. Vermaelen i Mathieu mostraven les seves mancances en cada intervenció, amb Piqué no n´hi havia prou per construir joc i els blaugrana veien com la carcassa de l´Athletic era insuperable. El quart d´hora final del primer temps també va ser per als de Valverde, encara que el seu físic ja no era el mateix. Suárez estava massa sol davant els dos centrals de l´Athletic i Messi va aportar alguna arrencada i un bon llançament de falta que va sortir al costat del pal de la meta d´Herrerín (m.43).

A la mitja guanyava l´Athletic, però la inèrcia del partit era ja una altra, com es va comprovar des dels primers minuts del segon temps i més quan va aparèixer Messi. L´argentí, absent fins aleshores, va rebre una passada filtrada de Sergi Roberto, que tampoc havia aportat molt en el primer temps, i va posar la pilota a Suárez. L´uruguaià va aparèixer en el segon pal, va aprofitar una relliscada de Balenziaga i va empatar el partit al minut 53 (1-1).

El partit ja estava equilibrat, en el joc i en el marcador. L´Athletic va resistir fins que les forces el van respectar. Suárez va tenir el 2-1 en una contra i Sabin Merino i Eraso haurien pogut posar més nerviós el Camp Nou. Amb el joc més obert, el Barça es va sentir més còmode. A la recta final, els de Luis Enrique van pressionar davant un Athletic baldat. La va tenir Rakitic, en el 78; Sergi Roberto, en el 79; i Piqué, en el 80. El central, en la següent, va encertar a rematar una centrada de Suárez per marcar el 2-1 (min.81) i Neymar, segurament el millor del seu equip avui, va tancar el partit en el temps afegit per certificar la classificació.