La vida de Pep Guardiola ha estat sempre un periple a la recerca de noves experiències futbolístiques, que l'han portat a dalt de tot, primer com a jugador -com a integrant del «Dream team» de Johann Cruyff al Barcelona- i, després, com a entrenador, on després de triomfar al Camp Nou ara es prepara per passar de Munic a Manchester. Feia dies que se sabia que a finals de curs deixaria el Bayern i que el seu destí seria la Premier. Ahir el Manchester City va confirmar que l´havia fitxat per les pròximes tres temporades, en una aventura on seguirà acompanyat pels tècnics gironins Domènec Torrent, el seu segon, i Carles Planchart, scouting, a més a més de Manel Estiarte i Lorenzo Buenaventura.

La seva fase final com a jugador es pot definir gairebé com un procés d'aprenentatge davant la seva següent carrera, la de tècnic, en la qual arribaria a ser considerat com el millor del món ja en la seva primera estació que va ser el club dels seus amors, el Barcelona. Guardiola va assumir el primer equip del Barcelona al juny de 2008, i la seva primera temporada i mitja la va tancar amb sis títols de sis possibles -entre ells la Lliga de Campions i el Mundial de Clubs; i, de passada, li va clavar una golejada històrica al Reial Madrid al Santiago Bernabéu (2-6).

La llegenda Guardiola com a tècnic havia nascut amb un èxit que en el futur seria difícil de superar, per no dir impossible. Al Barcelona hi va estar quatre anys, en què va seguir acumulant títols. Així, el 2011 va tornar a guanyar la Lliga de Campions -que se li va escapar el 2010 al caure en semifinals davant l'Inter del seu enemic íntim José Mourinho- i el Mundial de Clubs. El 2012, el Barcelona de Guardiola va perdre la lliga espanyola amb el Reial Madrid. A més, es va quedar en semifinals a la Lliga de Campions davant del Chelsea. Guardiola va semblar entendre que era hora d'anar-se'n i buscar altres horitzons, En tot cas, en quatre anys al Barcelona el tècnic català va sumar 14 títols de 19 possibles.

Després d'un any sabàtic, a Nova York, Guardiola va assumir el ­Bayern, que acabava de guanyar el triplet amb Jupp Heynckes a la banqueta i que, de passada, a semifinals de la Lliga de Campions havia destrossat el Barcelona de Tito Vilanova amb un 7-0 global. El llistó no podia ser més alt. Guardiola despertava expectatives pel que havia fet al Barcelona i arribava a un club que havia guanyat tot el que es podia guanyar amb el seu antecessor. Ara li queda coronar el seu treball a Munic -per fer-ho necessita la Lliga de Campions- i, després, seguir el camí a Anglaterra.

Guardiola, de 45 anys, rellevarà a l´estiu Manuel Pellegrini, que deixarà el club al qual va arribar el 2013. El Manchester City, propietat des de 2008 del grup inversor àrab Abu Dhabi United Group, té Ferran Soriano com a director executiu i Txiqui Begiristain de director de futbol, dos íntims del tècnic català. També hi té bona entrada el seu germà Pere, assessor del Girona, que ha aconseguit la cessió de Sobrino, Lejeune, Maffeo i Nwakali pel club de Montilivi.

Junts des de 2007 a Tercera amb el Barça B

El tècnic de Santa Coloma de Farners, Domènec Torrent, va destacar a Tercera Divsió amb el Palafrugell i, després de passar també per Palamós i Girona, Pep Guardiola el va reclutar a ell i al seu ajudant, Carles Planchart (Arbúcies), perquè l´aconsellesin sobre la categoria quan va agafar el Barça B. La seva facilitat per analitzar els rivals va fer que, la temporada següent, Guardiola també se'ls emportés al primer equip com a analistes. Després, Torrent i Planchart també van acompanyar Guardiola al Bayern, on «Dome» ha fet de segon entrenador.