El Benfica és un dels grans clubs de Portugal. Salvant les distàncies, l'entitat de Lisboa es pot comparar amb el Barça o el Madrid. Un equip de futbol històric, d'aquí un parell de setmanes jugarà els vuitens de final de la Lliga de Campions, i potents seccions poliesportives que, en el cas dels portuguesos, té el seu màxim exponent en l'hoquei patins. Amb el davanter gironí Jordi Adroher a l'equip, l'actual Benfica d'hoquei "té plantilla per aspirar a guanyar la lliga portuguesa i també la Lliga Europea".

La darrera afirmació és de Diogo Neves, un jugador de 21 anys que, després de tenir pocs minuts a la primera plantilla del Benfica en la seva estrena fa dues temporades, juga ara cedit al SHUM Maçanet en la seva primera experiència en el món professional fora del seu país. Diogo Neves és una de les grans promeses de l'hoquei portuguès, va ser declarat millor jugador del mundial sub-20 de Colòmbia del 2013, i ara viu a Maçanet de la Selva, curiosament el poble de Jordi Adroher, acumulant minuts a l'OK Lliga per ajudar el SHUM Bálder Técnica a aconseguir el seu gran objectiu: la permanència.

"Estic segur que aconseguirem salvar-nos bé. Som un equip molt jove i al principi ens va costar perquè encara no ens coneixíem prou, però ja funcionem molt bé com a equip", explica Diogo Neves, que té molt bones paraules per als companys, "m'han acollit molt bé i sempre estem fent coses junts també fora de la pista", i, sobretot, per al tècnic Rodri. "Estic encantat amb ell, treballa molt bé els partits explicant-nos detalls dels rivals i ho porta molt bé i tot just és el seu primer any entrenant...". I, sobre la pista, Diogo Neves ha respost a la confiança de Rodri que, de fet, a l'estiu ja va ser qui va aprofitar el pas de Jordi Adroher del Forte dei Marmi al Benfica per parlar amb els responsables del club de Lisboa i lligar la cessió de l'únic jugador portuguès de l'actual OK Lliga.

Amb els minuts que no tindria a Benfica, i entrenant-se molts matins en solitari al pavelló del SHUM, Diogo Neves s'està erigint com un dels especialistes més fiables de la competició en les jugades a pilota aturada. Sense jugar de davanter, Neves ja porta 14 gols, el segon màxim golejador del SHUM per darrere de Ferran García (16) i empatat amb el seu company de pis Lluís Ferrer. Una capacitat golejadora que s'explica per la seva habilitat en les jugades a pilota aturada.

Diogo Neves és el millor xutador de penals de l'OK Lliga, n'ha marcat 6 de 7, i també té una gran habilitat en les faltes directes amb un cent per cent d'efectivitat: 5 de 5. Uns percentatges d'efectivitat que no té ningú a la màxima categoria de l'hoquei estatal. "En l'hoquei actual les jugades a pilota aturada cada cop són més importants. Les estic entrenant molt. En Rodri m'explica detalls de per on falla cada porter, després ho provo de fer els matins que vinc al pavelló i a casa també miro vídeos per seguir aprenent", avisa Diogo Neves, que, després d'acabar el curs passat a Lisboa els seus estudis equivalents a l'INEF d'aquí, viu ara a Maçanet de la Selva cent per cent centrat en l'hoquei.

Diogo Neves és d'un poble proper a Lisboa, però l'hoquei patins i els estudis el van portar a viure a la capital de Portugal d'ençà que tenia setze anys. Primer amb el seu germà gran i després sol. Maçanet és molt diferent d'una ciutat amb milers d'habitants com Lisboa, però el portuguès del SHUM assegura que li agrada molt viure en un poble "on la gent segueix molt l'hoquei".

"És un poble tranquil on tothom em coneix i des d'aquí també puc anar coneixent altres llocs com Girona, Barcelona o Lloret", explica Neves, que, a més d'entrenar amb l'equip a les tardes i alguns matins en solitari, també va al centre cívic de Can Trincheria a fer classe de català, tot i que de moment no s'atreveix gaire a parlar-lo, i també entrena algunes tardes equips de l'escoleta d'hoquei del SHUM. "M'agrada treballar amb els nens, forma part del que vaig estudiar, i encara que sóc jove crec que el meu futur seguirà lligat a l'hoquei i a l'esport un cop deixi de jugar".

Cedit fins a final de temporada al SHUM pel Benfica, Diogo Neves no vol mirar més enllà d'aquesta temprada - "jo només estic centrat a fer-ho bé aquí"-, però, encarant la setmana de la Copa, el mercat es comença a moure. Es parla que el porter gironí del Lloret Carles Grau podria anar al Porto, que també està interessat en el veterà referent de la selecció espanyola Pedro Gil, però Neves tampoc es marca com una prioritat tornar ja aquest estiu al Benfica. "Els equips portuguesos sempre fitxen jugadors catalans, perquè són molt bons i per això s'han de moure tan aviat, però això també pot canviar i que en un futur més jugadors portuguesos vinguin a jugar aquí. A mi l'OK Lliga m'agrada molt, no hi ha tanta diferència entre els ?equips grans i els de baix, excepte potser el Barça i el Liceo".

De moment, però, esportivament Diogo Neves no pensa en res més que no sigui acabar de recuperar-se d'unes petites molèsties a la mà per jugar al cent per cent de condicions el derbi de la setmana vinent contra el Lloret, a qui tenen just un lloc per sota a la lliga: "A la primera volta ens van guanyar 4-2, però era molt al principi de la temporada i ara serà diferent".