L'Spar Citylift Girona s'equivocaria si sortís a jugar avui al Josean Gaska de Sant Sebastià (12:00, FEBTV) pensant que un equip que és capaç de derrotar l'actual campió d'Europa, com van fer les gironines dimecres contra el Praga, s'emportarà el bitllet per a la final de la Copa simplement mantenint la mateixa inèrcia. Però, al mateix temps, l'Uni també començarà el partit a peu canviat si no desterra del seu cap la idea que tothom sembla haver donat el títol al Salamanca abans de començar. «Tots contra el Perfumerias Avenida», titulava anir el Diario Vasco per explicar com veuen la competició a la ciutat donostiarra.

Les castellanes porten disset victòries consecutives a la Lliga, i amb una demostració de potencial econòmic acaben de fitxar aquest gener dues jugadores de primeríssim nivell, Ewelyna Kobrin i Alana Beard, per completar una plantilla molt cara on només continua una sola jugadora de les que van perdre el títol de Lliga a Fontajau la passada diada de Sant Jordi (Leo Rodríguez). Un gran estol de jugadors en el que, per exemple, una peça clau en la consecució de la lliga de l'Uni, Vanessa Gidden, té un paper secundari, enfosquida pel protagonisme de l'autèntica referència interior: Astou Ndour. «Tenim respecte pel Salamanca, però és clar que podem guanyar-les. Com ho vam fer amb el Praga, amb l'equip turc o amb les belgues a l'Eurolliga», explica la veterana Vita Kuktiene que, igual com li succeeix a Noemí Jordana, vol guanyar una Copa que té coll avall que serà la darrera que jugarà en la seva carrera.

El rebot ofensiu d'Adrijana Knezevic per anotar el bàsquet decisiu contra el Praga és, segurament, un dels exemples més clars del que és ara l'Uni: un equip que guanya per la seva fam d'emportar-se cada pilota. «Hem recuperat la defensa que és la nostra essència i el que ens va fer guanyar la Lliga l´any passat», explica Jordana que, com la resta de l'equip, ha comprat el discurs de Miguel Ángel Ortega oblidant-se del joc pensat per agradar el públic que liderava Chelsea Gray a principi de temporada i, sobretot, desterrant l'atonia amb que va viure l'equip al mes de desembre. «Guanyarem la Copa», repetia Ortega fins i tot quan les derrotes eren habituals ara fa dos mesos, però, a poc a poc, les tesis del tècnic han anat guanyant adeptes i ja ningú pensa en canviar-lo. De la possible destitució del tècnic s'ha passat a derrotar el campió de l'Eurolliga, a qui guanyaves de vint a la mitja part, a arribar a la Copa pensant en guanyar-la i fer els càlculs que diuen que guanyant de nou punts a Bourges s´obriria la porta per seguir jugant a Europa.

Però, mentrestant, Miguel Ángel Ortega s´estrenarà en una fase final de Copa amb les idees molt clares del que ha de fer el seu equip. El tècnic de L´Hospitalet està relativament preocupat pel que puguin fer Astou Ndour o Jacki Gemelos. Ell pensa més que les seves jugadores tinguin un alt nivell d´intensitat defensiu: «Quan jugues contra un rival de màxim nivell has de ser capaç d'aprovar totes les assignatures que presenten durant un partit. Ja siguin els rebots, el balanç defensiu, l'atac... absolutament tot». Amb una rotació un xic més llarga de la que tenia dimecres contra Praga, Italee Lucas pot aparèixer per desencallar l´atac estàtic amb la seva bona mà, el pal d´Ortega passar per pujar al màxim el nivell d´intensitat sense preocupar-se per reservar un sol gram de força. Per guanyar la Copa són necessàries dues victòries però, sense menysprear Conquero i Gipuzkoa (juguen la segona semifinal a partir de les cinc de la tarda), a Girona tenen clar que el seu gran obstacle per guanyar la Copa és el Perfumerías Avenida. D´entrada perquè és el rival en semifinals i una derrota aquest matí ja acabaria amb el somni.

Els temors d´Albert Miranda

El nom de Girona no porta bons records al tècnic del Perfumerías Avenida. «És el pitjor rival que ens podia tocar», reconeix un entrenador que el passat mes d'abril va veure com, contra pronòstic, l'Uni li passava per sobre en la final de l'any amb dues clares victòries (la primera al Würzburg on una zona seva va ser destrossada pels triples de Kuktiene i Jordana).

Aquest setembre, amb dos equips encara molt tendres, Salamanca també es va deixar la Supercopa a Fontajau i, encara que a Lliga s'ha mostrat intractable, a l'Eurolliga les castellanes no han fet millor paper que les gironines i no tenen assegurada la classificació per a l'Eurocup tot i, teòricament, jugar en un grup més fàcil. La pressió tornarà a recaure avui sobre un Miranda que, en cas d´eliminació de Salamanca, haurà de donar moltes explicacions en la seva tornada cap a terres castellanes.