Més de 800 corredors van participar ahir en la cinquena edició del Trail Rocacorba, la prova que va servir per donar el tret de sortida del calendari de curses de muntanya de Catalunya. Els guanyadors de les edicions del 2012 i 2013, Gerard Morales en categoria masculina (2.59.44) i Marta Molist en la femenina (3.15.24) es van coronar com a guanyadors de la prova llarga de 30 km i més de 1.800 metres de desnivell positiu. Van completar el podi masculí Oscar Carrasco (3.00.44) i el canari Yeray Duran (3.02.18); mentre que el femení el van acabar de configurar Àngela Castelló (3.18.20) i Carme Tort (3.35.19).

En la distància Express, de 20 km i 800 metres de desnivell positiu, en què van participar 400 atletes, el triomf va ser per a Jaume Quintana amb un temps de 1.37.13, seguit de Josep Roset (1.37.46) i Aurelià Serra (1.38.46). En dones va triomfar Júlia Font (1.57.20), que amb la d'ahir va sumar la tercera victòria seguida. Alba Segura, amb un temps de 2 hores, 5 minuts i 8 segons, va entrar a la segona posició, mentre que el tercer lloc va ser per a Paula Reixach amb un temps de 2 hores, 7 minuts i 56 segons. Aquesta va ser la prova amb més afluència de participants, en la qual van prendre la sortida fins a 400 atletes, fet que mostra que el poder d'atracció d'aquest tipus de curses segueix a l'alça. A més, cal destacar que més d'una quarta part dels participants eren noies, la qual cosa confirma que s'amplia el ventall de participació femenina en les curses de muntanya.

La principal novetat d'aquesta edició ha estat una marató per parelles de 38 quilòmetres i 2.000 metres de desnivell positiu que va atreure corredors de molt prestigi. Els grans protagonistes en aquesta modalitat van ser Ferran Sampere i Albert Pujol, que van liderar la prova masculina de principi a fi per inaugurar el palmarès en aquesta distància amb un temps de 3.32.26. Adrià Canimas i Eric Moya també van mostrar un gran nivell, cosa que els va servir per fer-se amb el segon lloc (3.42.32). El podi el van completar Roberto Sancho i Dani Aguirre (3.45.07). En aquesta mateixa categoria, però en dones, el triomf va ser per a Mireia Garcia i Emma Fàbrega, que van necessitar un total de gairebé cinc hores (4.59.18) per completar la prova. La segona parella femenina a creuar la línia de meta va ser Mònica Fàbrega i Tina Bes amb un temps de 5 hores, 29 minuts i 45 segons. L'últim calaix del podi va ser per a Dolors Morcillo i Amalia Sànchez (5.41.37).

Finalment la gran atracció de la jornada va ser en la marató per equips mixtos, on la victòria va ser per la millor esportista catalana de l'any, Núria Picas, i el seu company d'equip, el doble vencedor al Mont Blanc, Pau Bartoló, que van necessitar un temps de 4 hores, 10 minuts i 39 segons per completar el recorregut de 38 quilòmetres per corriols i boscos de la Vall del Llémena. La pluja que va fer acte de presència durant tot el matí, no va impedir que Mònica Vives i Javier Gallardo (5.03.01) arribessin segons, mentre la tercera posició va ser per Joaquim Busto i Susanna Armengol amb una marca de 5 hores, 17 minuts i 15 segons.

Justament va ser aquesta darrera prova la que més expectació va crear entre els seguidors: veure de prop Núria Picas, un referent en els esports de muntanya a casa nostra, amb un palmarès envejable, no passa cada dia i una gran multitud d'aficionats es van congregar a l'arribada per aplaudir la parella del Berguedà quan acabaven el seu recorregut.

La jornada, en definitiva, va ser un èxit, que va fer les delícies de tots els aficionats a les curses de muntanya. Klassmark, els organitzadors, havien preparat un circuit molt exigent, passant per paratges d'aquells que queden a la retina i, a més, la presència de la pluja va afegir un punt d'èpica a aquesta matinal atlètica amb què s'encetava el calendari de curses de muntanya d'aquest 2016 Catalunya.