"No arribem ben preparats al primer examen". Ho havia advertit Xavi Fernández aquesta setmana i no s'equivocava. L'històric exjugador ACB es va estrenar ahir a la banqueta de l'Spar Citylift Girona amb una dura derrota a casa contra el Gipuzkoa (59-73), un equip que portava cinc derrotes consecutives en Lliga; i amb la constatació d'una realitat de la qual, segurament, Xavi Fernández ja n'era conscient abans d'agafar l'equip: té molta feina al davant. I el que és pitjor: poc temps. A Fontajau hi havia el convenciment general, bastant raonat, que amb el mètode de Miguel Ángel Ortega era impossible guanyar la Lliga. La defensa tota la pista de l'ara entrenador del Perfumerías Avenida sí que, potser, hauria servit per guanyar un partit com el d'ahir contra el Gipuzkoa, però per repetir títol de Lliga, sense tenir una plantilla com la que té ara Ortega a Salamanca, el millor camí és provar-ho amb un bàsquet com el que té Xavi Fernández al cap. Molt més semblant al que va estructurar l'any passat Ramon Jordana i va acabar d'executar Roberto Íñiguez. I l'Uni vol arribar a la final de a Lliga, encara que perdi partits com els d'ahir, però el gran problema és que Xavi Fernández no té una pretemporada per aconseguir que l'Uni sigui capaç de fer un atac estàtic amb cara i ulls i que la derrota complica la classificació i, al mateix temps, dóna la raó a Ortega en una de les seves sentències abans de deixar Girona: les jugadores de l'Uni estan foses.

Ahir, contra un Gipuzkoa que recuperava Novo però que va tenir en la motivació de les seves tres exjugadores de l'Uni la seva millor arma, l'Spar Citylit Girona va anar sempre a remolc en el marcador. Res li va sortir de cara. Coulibaly es fa fer mal només començar, Italee Lucas no va aprofitar el seu primer partit amb més de trenta minuts en pista, i l'equip no va poder acabar de fer el pas endavant que vol Xavi Fernández, ni va saber mantenir l'agressivitat defensiva típica d'Ortega (27 punts encaixats en el segon quart). Avui dia l'Uni és un equip que navega entre dues aigües. Entre la indefinició del record d'aquella intensitat que aconseguia l'anterior tècnic, encara que fos a base de crits i de trencar ponts en la seva relació amb les jugadores, i el bàsquet més elaborat que vol el seu nou entrenador. Un ni carn ni peix que Xavi Fernández haurà d'anar modulant a contrarellotge si vol evitar que aquest final de temporada sigui un petit malson. I el problema és que no ho pot fer amb gaires hores d'entrenament. L'equip s'entrena aquesta tarda a Fontajau i demà al matí ja marxa cap a Huelva on dimecres s'enfrontarà al Conquero en un partit clau.

Xavi Fernández va començar el partit amb dues cinc, Coulibaly i Pikciute, i amb la línia exterior que el club li reclamava sense sort a Ortega: Jordana, Lucas i Givens. L'aposta, però, aviat es va posar d'esquena a les il·lusions del seu tècnic perquè la pivot de Malí es va clavar una espectacular trompada sobre el parquet que semblava que la deixava fora de combat per, com a mínim, la resta del partit. A l'hora de la veritat, tot i els primers crits de dolor de Coulibaly, la pivot tornaria a jugar a la segona meitat i acabaria convertint-se en un dels puntuals del frustrat intent de remuntar. I és que Xavi Fermández va haver de jugar a remolc en el marcador el seu primer partit com a entrenador en el bàsquet professional per culpa d'un segon quart on Daria Mieloszynska va fer un estrip a les que fins Nadal van ser les seves companyes. La veterana tiradora polonesa no era una peça útil per a un bàsquet de pressió tota la pista d'Ortega, però, ahir, motivada, i jugant amb un Gipuzkoa més pensat per viure en el cinc per cinc Mieloszynska va arribar al descans amb divuit punts anotats. L'Uni marxava al vestidor amb deu punts de desavantatge (31-41).

Conscient que el partit s'havia de guanyar com fos. Jugant bé o malament, Xavi Fernández va forçar la màquina i al cap de vint segons del tercer quart va intentar pujar les revolucions de l'equip i del pavelló forçant una tècnica. D'entrada, el Gipuzkoa ho va aprofitar per trencar la barrera dels deu punts. Un bàsquet de Toch Saar va posar les basques tretze punts a dalt i, d'allà fins al final ni la força de Coulibaly, ni els triples de Jordana ni la cinquena falta personal de Bravard van ser suficients perquè l'Uni pogués donar la volta al marcador. A l'equip li manca força, espurna i també assimilar el nou full de ruta que està implantant Xavi Fernández per aconseguir tornar a ser competitiu.

I Ortega arriba als 102 punts

Mentre l'Uni patia a Fontajau el seu exentrenador, Miguel Ángel Ortega, s'estrenava amb el Perfumerías Avenida amb una espectacular victòria per 48-102 a la pista de CREF. Amb una plantilla llarguíssima i totes les posicions doblades amb peces de primer nivell, Ortega es pot permetre jugar amb una intensitat màxima sense esgotar les jugadores. Ahir van jugar les deu: la que menys la polonesa Ewelina Kobryn amb 25 minuts i la que menys Vanessa Gidden amb 15. La resta totes al voltant dels vint minuts. Kobryn va ser la màxima anotadora del partit amb 19 punts, Gemelos va brillar enfilant-se als vint-i-cinc de valoració amb només nou tirs de camp i l'ex base del Conquero Maria Asurmendi va debutar amb 9 punts en vint minuts.