El migcampista del Figueres Marc Serramitja farà aquest estiu les Amèriques. I no de qualsevol manera, sinó com a ambaixador del model Barça: Serramitja ha estat reclutat per l'empresa catalana ISL Futbol, que té la llicència oficial per organitzar els campus amb la marca del club blaugrana als Estats Units. També viuran l'experiència el seu company al vestidor de Vilatenim, Toni Cunill, i el seu cosí, Xavier Serramitja, responsable esportiu del Cellera. «Mantinc una bona relació amb Pere Segarra, ara jugador del Muntanyesa, des que vam coincidir a Llagostera. El seu germà va crear aquesta empresa que ha aconseguit la patent per fer els campus del Barça a Amèrica i li vaig dir que em faria il·lusió poder-hi anar. Ara ha sortit l'oportunitat», explica.

Mai ha estat als EUA «ni mai he viatjat tan lluny», confessa el futbolista del conjunt empordanès, que la temporada 2008/09 va arribar a debutar amb el Girona a Segona A. Per agafar la maleta no li tremola el pols. Ho va demostrar quan se'n va anar a l'Alacant (2010/11) o més encara quan en no tenir cap proposta que el convencés prop de casa va optar per marxar a Noruega, al Kristiansund BK. La voluntat d'acabar els estudis de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE) el van fer tornar, via Figueres. Ara, als 25 anys, és a punt de graduar-se i quan ho aconsegueixi «m'aniré treient títols de tècnic perquè és un món que m'atrau».

L'experiència als campus del Barça als Estats Units li permetrà «una bona oportunitat professional perquè m'agrada entrenar gent jove (dirigeix el juvenil del Cellera), podré practicar l'anglès i viuré una nova experiència molt gratificant». En concret Serramitja estarà fora gairebé un mes, des de l'última setmana de juny fins la segona meitat de juliol, i durà la seva activitat com a formador a Raleigh, Richmond, Washington i Columbus, sempre amb nois d'entre 12 i 16 anys.

El mètode Barça

Un dels aspectes que més atrau Marc Serramitja és «aprendre la metodologia Barça i poder-la transmetre als jugadors». El migcampista del Figueres considera que «som uns privilegiats per haver pogut viure dos equips únics com l'actual Barça de Luis Enrique o el de Guardiola» i a l'hora de triar-ne un o l'altre és diplomàtic: «són diferents», s'afanya a dir. «Guardiola va canviar la manera de veure el futbol, però el Barça de Luis Enrique és únic perquè a dalt té els tres jugadors més determinants que s'han vist mai junts, Messi, Neymar i Luis Suárez».

Abans de fer les Amèriques, el futbolista selvatà està centrat en acabar la temporada amb el Figueres el més amunt possible. Després ja tindrà temps per posar-se en la pell d'un formador del Barça que ha de transmetre la filosofia de joc del club a un grup d'adolescents americans apassionats pel soccer (futbol) un esport cada cop més en línia ascendent als Estats Units.