Hendrik Johannes Cruijff, conegut popularment com Johan Cruyff, mort aquest dijous, va néixer el 25 d'abril de 1947 a Amsterdam per canviar el futbol holandès i el del Futbol Club Barcelona, doncs encara que no ho sabés acabaria sent internacionalment conegut per la seva qualitat futbolística tant com a jugador com a entrenador, on va fer un pas revolucionari amb el seu 'Dream Team' per canviar la història d'un club centenari com el blaugrana, que encara té èxit sobre la base de les seves aportacions.

Com a futbolista va destacar per la bellesa del seu futbol, per una plasticitat i qualitat que li va portar a liderar la 'Taronja Mecànica' d'Holanda que va arribar a la final del Mundial d'Alemanya'74 on van caure davant els amfitrions de Franz Beckenbauer. En el Barcelona també va liderar a un gran equip que únicament va aconseguir una Lliga i una Copa del Rei, però que va canviar la manera de pensar i actuar dels culés.

Però va ser com a entrenador quan va aconseguir implantar la seva filosofia de joc i fer que a Barcelona es comencés una etapa d'èxits que, després de diversos alts i baixos, segueix sent vigent ara gràcies a alguns dels seus pupils. Va crear del no-res, amb molt esforç, un 'Dream Team' que va tocar la glòria en la final de la Copa d'Europa de *Wembley de 1992. Aquí va guanyar el Barça el seu primer gran títol continental, amb un futbol ofensiu i de toc que segueix caracteritzant a l'actual equip *blaugrana, considerat com el millor de la seva història.

Fins a l'arribada de Cruyff a la banqueta el Barcelona havia guanyat 42 títols en 71 anys, sense cap Copa d'Europa. Des de la seva arribada, inclòs el seu llegat, el Barça ha conquistat 42 títols, els mateixos, però en 27 anys. I, d'ells, la primera de les cinc 'Champions' així com una Supercopa d'Europa i una Recopa d'Europa són seves. Així com quatre Lligues, tres *Supercopas d'Espanya i una Copa del Rei. Un total d'onze títols que han donat pas a 31 més.

Tot va començar amb Cruyff, indubtablement. Ell va posar les bases, les va treballar i les va cuinar amb manyaga per arribar a aquest triomf de Wembley. Però van anar onze els títols que va guanyar el Barça a les ordres de Cruyff en vuit temporades. I, el seu major èxit, que avui dia, a la seva mort, tots parlin bé d'ell i li atribueixin els títols actuals. Si bé és cert que no va ser fins a Frank Rijkaard que es va buscar en els seus fonaments futbolístics, tant Pep Guardiola com Tito Vilanova i ara Luis Enrique Martínez li van seguir els passos.

L'holandès és, sens dubte, una de les grans llegendes de la història del Barcelona, on va convertir en guanyador un equip que era sofridor, i del futbol mundial com a jugador i entrenador. Amb l'Ajax d'Amsterdam va guanyar vuit Lligues i tres Copes d'Europa des de 1964 fins a 1973 com a jugador. També va ser entrenador de l'Ajax entre 1985 i 1988, guanyant una Supercopa d'Europa com a títol de major importància.

Amb el Barça, entre 1973 i 1978, va disputar un total de 184 partits i va marcar 51 gols. Un vincle que va començar a l'agost de 1973, quan va signar procedent de l'Ajax, on s'havia convertit en el millor jugador del món pocs anys abans. Amb el Barça aviat col·leccionar títols i reconeixements com el seu segon i tercera Pilota d'Or. Amb el seu joc intel·ligent, encara que alguna cosa anàrquic, es va convertir en una icona per al barcelonisme.

Després de la seva etapa brillant com a jugador li va seguir la d'entrenador, i el fruit del seu treball no es tradueix únicament en els títols. Així, quan en 1996 va abandonar la banqueta blaugrana, en 1999 va ser triat com a millor jugador del segle a Europa. El seu vincle va ser més enllà del Barcelona, i es va convertir en una figura molt implicada amb Catalunya fins al punt que al setembre del 2006 la Generalitat de Catalunya li va concedir la *Creu de Sant Jordi i es va convertir en seleccionador català entre 2009 i 2013.

Una vegada retirat va centrar tots els seus esforços en la seva Fundació Cruyff Institute i a millorar la situació social de molts nois i noies, sobretot amb els seus Cruyff Courts, unes pistes de futbol que van acabar convertint-se també en millores de pistes esportives de col·legis i instituts. Així va fer encara major un llegat que el sobreviurà. El càncer de pulmó li ha guanyat la batalla, però la seva llegenda seguirà el seu curs