El cop sobre la taula que va clavar l'Uni dimecres a Saragossa, guanyant de vint punts el Mann Filter tot i la baixa per lesió de Noemí Jordana, ha tret molta pressió a un partit (Fontajau, 19.00) que, d'altra manera, hauria estat realment agònic. Jugar-se la classificació pel play off contra el Perfumerías, un equip que acumula vint-i-quatre victòries seguides a la lliga, amb els ingredients afegits del retorn de Miguel Ángel Ortega i de la lesió de Jordana, hauria estat massa per a la resistència de més d'un cor. Ara, en canvi, el panorama és substancialment diferent: Perfumerías Avenida ja sap que és primer de la Lliga regular, i només espera conèixer qui serà el seu rival en semifinals, mentre que des de dimecres l'Uni té clar que acabarà tercer la Lliga i que es jugarà el seu bitllet per a la final contra el Conquero (amb el primer partit dimecres vinent a Huelva, segurament encara sense Jordana).

Una visita del Perfumerías Avenida a Fontajau sempre és especial. Un gran partit encara que no tingui l'estímul que sempre dóna tenir necessitats a la classificació, però el punt morbós arriba per la presència de Miguel Ángel Ortega a la banqueta visitant, tot i que aquesta setmana el mateix director esportiu de l'Uni, Pere Puig, s'encarregava de posar aigua al vi en la tornada a Fontajau d'un tècnic que va ser destituït pels responsables del club gironí després d'una derrota a Fontajau contra el Bembibre. «No crec que sigui un partit amb morbo, nosaltres desitgem que a en Miguel li vagin molt bé les coses», ha explicat un Puig que, però, igual que el president, Llorenç Biargé, l'ara entrenador, Xavi Fernández, molts dels altres directius i algunes de les jugadores amb més pes al vestidor mai es va sentir còmode amb la manera de veure el bàsquet de Miguel Ángel Ortega.

Així, el retorn del tècnic de l'Hospitalet, que va firmar pel Perfumerías la setmana després de ser acomiadat a Grona, només és un dels al·licients d'un gran partit que, en paraules de Xavi Fernández, serà una «festa» i que portarà a Fontajau una de les miillors entrades de la temporada. «El partit per a nosaltres ha de ser una festa, no una festa en el sentit de no treballar sobre la pista sinó en el de jugar gaudint contra un gran rival, sense la pressió del resultat amb l'objectiu de fer un bon bàsquet, guanyar el partit i que la gent que vingui al pavelló s'ho passi bé», explica Xavi Fernández que, tot i això, també admetent que juga contra un rival de primer nivell com el Perfumerías Avenida, també «anirà bé per treballar de cara al partit del Conquero, que ja és el dimecres següent».

«Jugar a Girona serà una bona pedra de toc, perquè és un equip molt poderós», explica Miguel Ángel Ortega des de Salamanca, que també marca distàncies entre el partit d'aquest vespre i un possible enfrontament en el play-off: «Nosaltres sortim a defensar al màxim i a córrer. Quan arribin els partits de play-off ja haurem d'ajustar i llegir el partits, però ara hem creat un esperit d'equip guanyador». Ortega espera ser ben rebut aquesta tarda a Girona, on sempre es va sentir ben tractat pels aficionats, que creu que van veure que «jo sempre em vaig entregar molt a la meva feina mentre vaig ser allà».

Més enllà de les declaracions dels dos entrenadors, el partit d'aquesta tarda a Fontajau té una lectura diferent per als dos equips. Per a Perfumerías Avenida, una derrota podria crear dubtes a la confiança d'un equip que encara no ha perdut des de l'arribada d'Ortega però per al qual, després de perdre la Supercopa, (contra Uni), la Copa (Conquero) i no classificar-se per als play-off de l'Eurolliga, qualsevol resultat que no sigui guanyar el títol de Lliga serà vist com un autèntic desastre. L'altra cara de la moneda és l'Uni. Una victòria avui contra el Perfumerías Avenida seria un gran impuls per a la moral de cara a la final, però sense haver preparat el partit específicament, dimecres l'equip va tornar de matinada de Saragossa i dijous va fer festa, l'Uni pot intentar avui la quadratura del cercle: fer un bon partit, guanyar el Perfumerías però no mostrar totes les seves cartes, especialment el marge que encara li queda per recórrer en l'adaptació d'Ify Ibekwe, de cara a una hipotètica final.