Flors a Akkestraat, a la casa on va néixer a Amsterdam, chupa chups a l'estadi blaugrana i banderes a mig pal en l'Amsterdam Arena i al Camp Nou. D'aquesta manera els aficionats al futbol han començat a acomiadar-se de Johan Cruyff, mort dijous als 68 anys víctima d'un càncer de pulmó.

El barcelonisme es prepara per acomiadar el geni que va donar un gir a la inèrcia d'equip perdedor que era el Barça. Fins a la seva arribada el club havia aconseguit 42 títols en 71 anys i després de la seva arribada els blaugrana van sumar els mateixos títols, però en 27 anys.

L'entitat blaugrana obrirà avui a la tribuna principal del Camp Nou un espai de condols que es mantindrà obert fins a dimarts que ve en horari de 10 del matí a les set del vespre, encara que dimarts es prolongarà fins a les 21.00 hores. El president de Catalunya, Carles Puigdemont, serà un dels que inauguraran l'espai aquest matí, juntament amb altres autoritats i representants d'institucions, entitats i equips de futbol. L'equip de bàsquet blaugrana hi assistirà a partir de les 11.15. Dimarts serà el dia en que el primer equip de futbol visitarà l'espai. Aquell dia, la junta directiva es reunirà i tractarà sobre les pròximes accions que s'emprendran en memòria de Johan Cruyff. El club ha decretat dol fins al pròxim 2 d'abril i per aquest motiu les banderes de les instal·lacions onegen ja a mig pal. Aquesta decisió del club es va produir poc després que la família del difunt exentrenador i exjugador s'hagi desmarcat de l'homenatge organitzat pel mateix Barcelona. «Som conscients que molta gent desitja retre tribut a la figura de Johan i agraïm tots els actes commemoratius que pròximament puguin sorgir en honor a la seva trajectòria. No obstant això, cap d'ells són actes commemoratius oficials organitzats o avalats per la família Cruyff o Cruyff Management», va afirmar Jordi ?Cruyff en un comunicat.

Malgrat la pompa oficial, els aficionats a Amsterdam i a Barcelona, seguidors de l'Ajax i del Barça, però sobretot fidels a Johan Cruyff, van homenatjar espontàniament el geni del futbol. A la porta de la casa familiar dels Cruyff a Akkestraat i davant de la placa en la qual es recorda que allà va néixer Johan Cruyff, els aficionats van dipositar rams de flors i espelmes. A l'estadi olímpic d'Amsterdam també hi va haver gestos de record cap a Cruyff, com en l'Amsterdam Arena, on la bandera de l'Ajax oneja a mig pal.

A Barcelona, i a l'espera que el club obri l'espai habilitat al respecte, desenes de seguidors ja varen rendir ahir el seu particular homenatge a Cruyff davant una estàtua situada a la porta principal de tribuna del Camp Nou. Allà es van començar a dipositar flors, fotos, samarretes, alguna pilota i uns quants chupa chups, els caramels que va popularitzar Johan Cruyff quan, per motius de salut, va haver de deixar de fumar. Una samarreta amb la inscripció: «Avui el cel guanya una estrella. Fins sempre Johan» i un record a la seva persona en l'accés 14 de l'estadi: «Gràcies, Johan».

El barcelonisme es prepara per acomiadar com mereix el tipus que ho va canviar tot, no només en el club blaugrana, sinó segurament al futbol mundial, algú que abans d'aquella final de Wembley el 1922 va alliçonar als seus jugadors amb una frase per a la història: «Sortiu i gaudiu» i així ho van fer tots els futbolistes barcelonistes des d'aleshores. Ja saben: 42 títols en 71 anys; 42 títols en els últims 27