El clàssic número 172 a la Lliga arriba en l'últim tram del torneig amb el Barça comandant la Lliga i a deu punts de distància un Reial Madrid que vol pressionar el líder i veu el partit com l'última bala. Tot i això, tots dos són conscients de la seva situació, la qual cosa els obliga a tenir la vista també posada en les exigència que els arribarà entre setmana amb els quarts de final de la Lliga de Campions contra Atlètic i Wolfsburg respectivament.

En el primer acte dels clàssics d'aquest curs, el marcador va dibuixar un 0-4 al Bernabéu, on el Barcelona es va mostrar molt superior.Això sí, aquest tipus de partits sempre està obert a qualsevol resultat, com va poder passar la temporada anterior a la Ciutat Comtal, en la qual el Reial Madrid podria haver signat un resultat ampli a la primera part, i va ser el Barça el que es va emportar el triomf després d'una segona part en la qual va passar per damunt del seu rival (2-1).

Al Barça són baixa Mathieu i Adriano, mentre que Iniesta s'espera que entri a l'equip després d'haver estat baixa a Vila-real i amb Espanya, igual que Rakitic i Sergio Busquets, que al final també van abandonar les seves seleccions per precaució. A més, el conjunt de Luis Enrique Martínez espera que els viatges i partits dels jugadors sud-americans no afectin el rendiment del seu preuat tresor, com és el trio de davant, on Neymar, Messi i Luis Suárez, especialment aquests dos últims, s'han clavat una bona pallisa amb els seus equips nacionals.

Després de l'empat a Vila-real, on va sumar el seu 39è partit seguit sense perdre, el Barcelona està a un d'igualar la marca de 40 que el Nottingham Forest anglès va signar entre la temporada 1977-78 i la 1978-79.

Per al Reial Madrid el clàssic és una oportunitat de recuperar autoestima en els duels grans, dels quals ha sortit amb sensació de fracàs i impotència en el present curs, i sobretot de guanyar confiança per encarar el verdader objectiu: la Copa d'Europa. Els deu punts de desavantatge amb el Barcelona fan que al vestidor siguin més grans les ganes de reivindicar-se en un estadi com el Camp Nou, que no pas la fe per iniciar una campanya de remuntada a la Lliga després que públicament es donés per perduda.

Apareix a l'horitzó el Wolfsburg i l'anada dels quarts de final de Lliga de Campions, competició en la qual Zinedine Zidane ha marcat el gran repte.

Serà el primer clàssic de Zidane, amb les mirades posades en la seva capacitat i en l'aposta que realitzarà. Guarda grans records del Camp Nou on ara fa deu anys hi va disputar el seu últim. Allà va marcar en semifinals de Champions i va llançar el Reial Madrid a la final de Glasgow en el seu primer triomf, després de nou anys sense victòria blanca a casa del seu etern enemic.

La segona que va conquistar en cinc duels va repartir dues assistències per al triomf a la Lliga del conjunt madridista després de dues dècades sense aconseguir-ho en la competició domèstica. Dos empats i una sola derrota completen la seva història. Comença a definir-se ara com a tècnic, prometent mantenir l'estil del seu Reial Madrid, conscient que en ocasions haurà de replegar-se i buscar la velocitat de Bale i Cristiano Ronaldo, però amb l'objectiu de tenir protagonisme traient la pilota al seu rival.

Zidane tan sols compta amb una baixa, la de Raphael Varane, que va tornar amb una lesió de soli de la selecció francesa. Ha descartat Mateo Kovacic i Álvaro Arbeloa. No sembla que es guardi cap as a la màniga, ja que la figura de Casemiro sembla fonamental al centre del camp i la BBC és inamovible. L'únic dubte per aclarir radica en el lateral dret, on Carvajal amb més descans després de no anar amb la selecció espanyola pugna amb el brasiler Danilo. L'alemany Toni Kroos, que a l'entrenament de divendres al matí va rebre un fort cop i va haver d'abandonar l'entrenament està recuperat i jugarà.