Un punt de nou en els últims tres partits de lliga (estadística que ha possibilitat que el campionat s'hagi tornat a obrir quan tot just fa un mes tothom el veia sentenciat) i els problemes que va tenir el Barça en el partit d'anada per guanyar (2-1), deixen l'equip català, aquesta nit al Vicente Calderón, davant del repte més important de la temporada: segellar la classificació per a les semifinals de la Lliga de Campions contra un rival en estat de gràcia, empès per una afició enfervorida. Els blaugrana es posen al servei de Messi, Neymar i Suárez i confien a recuperar una millor versió que fa uns quants partits que no apareix.

El 2-1 del partit d'anada de fa una setmana al Camp Nou ho manté tot obert. En joc hi ha la continuïtat a la Lliga de Campions, la competició de les competicions. Messi, Luis Suárez, Neymar, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Javier ?Mascherano i Gerard Piqué contra Griezmann, Koke, Godín, Carrasco i Oblak; un duel a tot o res amb l'avantatge per al conjunt blaugrana, amb l'obligació de marcar per als locals i amb un Calderón ple.

I, entre tots aquests factors de gran atractiu que configuren el partit de tornada, també sorgeix l'ànim de l'última setmana en un i altre equip, reforçat en els locals amb el seu triomf per 1-3 contra l'Espanyol i el seu primer temps al Camp Nou, superior fins a l'expulsió de Fernando Torres, i debilitat en els visitants per la seva segona derrota seguida a la Lliga, consumada a Anoeta (1-0).

Després d'haver-se mostrat intractable a la Lliga i a la Champions, d'haver acumulat 39 partits sense perdre, que la seva tripleta de davanters batés tots els rècords golejadors i que el seu futbol fos immaculat, els blaugrana van entrar en depressió i ara mateix és difícil establir un diagnòstic precís. Tot va començar després de l'empat a Vila-real (2-2), es va prolongar amb la derrota contra el Reial Madrid al Camp Nou (1-2) i amb la soferta fa uns pocs dies a Anoeta (1-0), on el Barça de nou no va ser el Barça.

Enmig de tot, una victòria contra l'Atlètic a l'anada dels quarts de final que marca el futur (2-1). Van encaixar els blaugrana un gol obra de Fernando Torres, abans de ser expulsat, i les alertes, tots els llums vermells es van encendre al Camp Nou. Al final, Luis Suárez va donar la volta a la complicada situació amb dos gols a la segona part que donen esperança als blaugranes, però els dubtes continuen i tenen nom i cognoms: Leo Messi, Neymar i Sergio Busquets.

L'argentí està encallat en el seu joc. No marca des del 16 març, quan va anotar contra l'Arsenal, però tampoc mostra el seu caràcter dominant en els últims partits. Tampoc Neymar està fi, especialment després del seu periple amb la selecció brasilera, mentre que Busquets, potser la peça més fiable de l'equip, no està tan fi, segurament per l'acumulació de minuts.

L'Atlètic, per contra, irromp en el tram final del curs amb determinació. Les seves dues victòries seguides a la Lliga, en què ha retallat sis punts al lideratge del Barcelona en una setmana, més el seu potent primer temps al Camp Nou i la seva explosió golejadora de les últimes setmanes reafirmen l'equip matalasser. Aquí, en atac, lamenta la baixa aquesta nit de Fernando Torres, expulsat en l'anada, però disposa del francès Antoine Griezmann, autor de nou gols en els seus últims onze duels entre l'Atlètic i la seva selecció; Koke, participant en set gols en els últims tres xocs; i Yannick Carrasco.

A la memòria de l'Atlètic, que només ha perdut cinc dels seus 40 partits oficials més recents -dos amb el Barça-, hi ha l'últim precedent europeu contra l'equip blaugrana del 9 d'abril del 2014, quan va vèncer i va eliminar en la mateixa ronda i la mateixa competició el seu rival d'avui amb un 1-0 al Calderón, després de l'1-1 de l'anada.

Però amb Luis Enrique la cosa ha canviat. Des que el Barcelona és entrenat per l'asturià, els atlètics no l'han guanyat mai. En total set victòries del Barça i amb una dada concloent: l'equip de Luis Enrique ha marcat en els 22 partits europeus disputats.

L'entrenador no tindrà gaires dubtes en l'alineació. Superats els mínims problemes físics de Gerard Piqué, el Barça posarà en joc el seu equip de gala amb Ter Stegen a la porteria. Intentarà allargar el joc per les bandes amb Dani Alves i Jordi Alba; i espera demostrar la consistència que li ofereixen Piqué i Mascherano a l'eix defensiu. Busquets serà el mig centre per davant de Rakitic i d'Iniesta, mentre al davant el Barça s'encomanarà a la tripleta de davanters que li ha donat el plus per aspirar a tots els títols des de l'inici del curs: Messi, Neymar i Suárez.