Xavi Fernández no continuarà a la banqueta de l'Spar Citylift Girona. Des del primer dia que va agafar l'equip, l'exjugador ACB ha deixat ben clar que no vol fer carrera com a tècnic i, tot i que en els últims dies des del club s'han fet els últims intents per convèncer l'exjugador, els responsables de l'Uni ja ultimen l'arribada del seu relleu amb una idea molt ferma: ha de ser algú que conegui bé les particularitats de l'Uni com a club i el tarannà de la seva gent. Es descarta repetir l'experiència d'aquesta temporada fitxant un entrenador amb molta experiència en el bàsquet professional, com era el cas de Miguel Ángel Ortega, i a l'Spar Citylift Girona s'ha decidit apostar per un tècnic jove, si pot ser gironí, sense experiència en el món professional, i que aterri a Fontajau amb il·lusió per fer-se un nom. I aquí és on entra en escena Eric Surís. L'actual tècnic del Salt de Lliga EBA, càrrec en el qual no continuarà, també és el director tècnic dels equips de base que comparteixen GEiEG i Uni des del passat estiu i, per tant, coneix prou bé el club de Fontajau.

Els responsables esportius de l'Uni, encapçalats per Pere Puig, i Eric Surís, encara no han entrat públicament en detalls sobre el pas del tècnic al bàsquet professional; però ahir el Salt va fer públic que Surís dirigirà diumenge el seu últim partit al capdavant de l'equip de Lliga EBA (contra l'Igualada) i, la setmana vinent es podria desencallar la seva incorporació a l'Uni.

En un moment concret d'aquesta temporada, just quan l'Spar Citylift Girona va perdre el derbi contra el Cadí a Fontajau, el nom d'Eric Surís ja va ser sobre la taula per rellevar Miguel Ángel Ortega, a qui la directiva va decidir fulminar aquella mateixa temporada. En aquell moment, però, el fet que Surís estigués en plena competició amb el Salt; que el club també va contactar aquells dies amb un entrenador amb experiència ACB, i la proximitat del partit contra el Castors a l'Eurolliga, van convertir el fitxatge de Surís en poc més que una possibilitat. Tres dies després de la derrota contra el Cadí, l'Uni va guanyar el Castors belga amb una gran actuació de Noe Jordana (7 triples) i Miguel Ángel Ortega va salvar el cap. Setmanes més tard, un cop passada la Copa, Ortega seria finalment destituït però llavors Xavi Fernández va fer el pas endavant agafant l'equip i ja no hi va ?haver debat sobre el nom del tècnic.

En qualsevol cas, l'aposta de l'Uni per un tècnic sense experiència en el món professional es mantindria ferma encara que, per un motiu o altre, no s'arribés a cap acord amb Eric Surís. Entre les possibles alternatives a l'actual tècnic del Salt, un nom que també és vist amb bons ulls a Fontajau és el del tècnic de Llívia Francesc Senpau. Actualment al Sant Cugat, de Copa Catalunya, Senpau va treballar moltes temporades al Blanes i també havia digirit l'equip sub-20 del llavors Akasvayu Girona en una lliga d'estiu. La tasca d'entrenador del primer equip del Sant Cugat a Copa Catalunya, Senpau la compagina amb la direcció esportiva del Llívia. Més enllà d'Eric Surís i Francesc Senpau, l'Uni sempre compta amb les seves alternatives de la «casa» que, però, tenen més complicat agafar el primer equip per qüestions laborals. En aquest grup de gent hi ha Faust Moreno, Mau Puig - ajudant d'Anna Caula durant algunes temporades-, Eloi Acedo - que aquest any ha treballat amb Ortega i Xavi Fernández, a qui el club veu com una bona opció de futur- i, fins i tot, el que sempre ha estat el darrer cartutx que el club no ha volgut cremar mai: el pas de Pere Puig passant de director esportiu a entrenador.

La possible designació d'Eric Surís com a nou entrenador de l'Spar Citylift Girona serviria per començar a activar la confecció de la plantilla. De moment, el club ha fet un fitxatge (Rosó Buch), mantindria Coulibaly si juga l'Eurolliga i està esperant poder tancar les renovacions de Noemí Jordana i Chrissy Givens. I a l'altre costat el Perfumerías Avenida de Salamanca continua disparat fent fitxatges. De moment, les castellanes ja han firmat Ángela Salvadores, Laura Quevedo, Adaora Elonou i Jelena Milovanovic.