Pep Guardiola va tornar a quedar eliminat dimarts en unes semifinals de la Lliga de Campions. És la cinquena vegada que li passa. Es tracta de l'únic entrenador de la història que ha arribat a aquest estadi de la competició en les seves set primeres aparicions i el seu palmarès de dos títols (2009 i 2011) podria ser més gran. Però Guardiola té un clar taló d'Aquil·les en les eliminatòries continentals. Mentre que en les lligues que ha disputat exerceix un gran domini (amb la que segurament guanyarà demà n'haurà obtingut sis de les set disputades, entre el Barça i el Bayern), en l'anada i tornada no és tan capaç de controlar tots els factors que hi intervenen. I dos el penalitzen molt:?els resultats a fora de casa i les consegüents remuntades que no és capaç d'aconseguir.

Només el 19%

I és que Guardiola només ha guanyat quatre dels 21 partits jugats a fora del seu estadi en Lliga de Campions. És una situació força estranya tenint en compte el nivell dels equips que ha entrenat. De tots aquests partits, n'ha empatat deu i n'ha perdut set, sempre en enfrontaments d'anada que després ha hagut de remuntar. Cinc d'aquests set han acabat en eliminació.

Hi ha diversos factors per explicar per què ha guanyat tan poc a fora en Champions. Un dels motius podria ser que els seus equips dominen sempre i el rival organitza defenses numantines que solen obtenir resultat. També que, en alguns casos, la presència d'un segon partit al seu estadi ha provocat que, primer el Barça, i després el Bayern, no ho donessin tot en el primer duel. En l'època blaugrana va guanyar tres partits. Al Xakhtar, el 2011, en una tornada després d'haver-se imposat a casa 5-1;?al camp del Madrid, per 0-2, en un duel marcat per l'expulsió de Pepe, i al camp del Bayer Leverkusen, el 2012 en vuitens, en una gran nit d'Alexis. Al Bayern, de nou eliminatòries, només un triomf a domicili, al camp de l'Arsenal, per 0-2, el 2014, una eliminatòria que va estar a punt de complicar-se a la tornada. La majoria de resultats a fora han estat empats, alguns amb força sort, com a Lió, a Stuttgart o el dia del gol d'Iniesta a Stamford Bridge, i d'altres deixant escapar diferències clares, com al camp de l'Arsenal, el 2010, o amb el Bayern, enguany, a Torí.

Falta de resolució

En les cinc eliminacions en semifinals, totes detallades en aquesta pàgina, hi ha un element comú: en algun moment els equips de Guardiola han estat superiors al rival i ha tingut l'oportunitat d'encarar l'accés a la final, però les han deixat passar per falta de contundència. L'Inter de Mourinho va ser més sofert;?el Chelsea de Di Matteo va tenir més sort;?el Madrid d'Ancelotti va saber amagar millor les seves armes; el Barça de Luis Enrique va ser molt més contundent i l'Atlètic de Simeone ha sabut capgirar els partits tàcticament. Guardiola té un problema amb les remuntades que potser soluciona, o no, a Manchester.