El Barcelona haurà d'esperar a l'última jornada, en l'estadi del Granada, per saber si és campió de Lliga després de golejar per 5-0 a un fluix Espanyol que, malgrat la seva engruixada derrota, va certificar la seva salvació.

L'equip de Luis Enrique es jugarà tot en l'últim partit a Granada, ja que en aquesta penúltima jornada no s'han donat les tres condicions que necessitava per revalidar el títol: guanyar a l'Espanyol, que l'Atlètic perdés i que el Reial Madrid no passés de l'empat.

Els blaugrana van complir i l'Atlètic va perdre, però el Reial Madrid va guanyar al València.

D'aquesta forma, amb l'Atlètic de Madrid ja sense opcions de ser campió, el Barça es jugarà la Lliga amb el Reial Madrid, amb l'avantatge que depèn d'ell i que si guanya o aconsegueix el mateix resultat que l'equip blanc, o amb un empat i una derrota madridista, el títol serà seu.

El Barcelona va apostar per no donar respir a l'Espanyol des del primer minut, davant un rival que es va anar enrere, i que va apostar tot a alguna genialitat de Caicedo. Plantejaven un 4-1-4-1, amb Canyes enmig de les dues línies més poblades, i van buscar amb velocitat bascular de dreta a esquerra i enviar pilotes al centre, a Luis Suárez.

En una de les arribades que va provar Messi, Víctor Álvarez va cometre falta a l'argentí, qui la va executar a la perfecció i la va convertir en gol (1-0).

El Barcelona va poder ampliar el seu avantatge dos minuts després quan Rakitic va marcar un gol legal, però l'assistent va aixecar la bandera marcant un fora de joc que no va existir, tot això després que la jugada naixés d'una ocasió perillosa de Messi.

Li costava maniobrar al centre del camp, però va acumular accions de perill, com una de Neymar a la mitja volta, i en dues faltes directes, en les quals Messi i el brasiler no van estar encertats.

En el minut 23, una nova acció embullada a l'àrea de Pau va acabar amb un centre de rabona de Neymar al qual Suárez no va arribar i que Messi no va poder encanonar a plaure.

El Barcelona va jugar bé fins al minut 30, quan l'Espanyol es va estirar i en poc temps va muntar dues accions perilloses, amb una mitja volta de Caicedo sense molta punteria, en la qual Piqué va estar precís i en una altra en la qual una falta de Víctor Álvarez va inquietar a Ter Stegen però que Piqué va acabar desbaratant.

A més del gol anul·lat a Rakitic, el Barcelona també va reclamar un penal de Duarte a Messi.

Galca va moure la banqueta en l'arrencada del segon acte amb l'entrada de Gerard Moreno per Caicedo, deixant a Hernán Pérez sol en punta, però aviat arribarien més problemes a l'Espanyol en un robatori de pilota d'Alves. Messi va habilitar a Suárez, qui dins de l'àrea va afusellar a Pau (2-0).

Un minut després, desplomat l'Espanyol, els homes de Luis Enrique va anar pel tercer, i Messi, que va veure una passada impossible a Suárez, va tornar a deixar a l'uruguaià sol davant Pau, que en aquesta ocasió va estar molt encertat per molestar l'intent de regateig de l'ariet barcelonista.

El Barcelona va elaborar una acció de filigrana al primer toc entre Alves, Messi i Neymar, que va morir en una última passada, però que va aixecar els aplaudiments en una freda graderia, que van animar una mica més quan una altra vegada Suárez va marcar de cap, després d'una possible falta de l'uruguaià, en un córner (3-0).

El Barça va canviar als dos interiors amb l'entrada de Cremi i Rafinha i el brasiler va rebre immediatament un regal del meta espanyolista, quan en una pilota fàcil d'aturar se li va escapar en rebotar-li en el pit i el petit dels Alcántara va marcar a plaure (4-0).

Els blaugrana van rematar el partit amb un gol de Neymar (5-0), després d'una passada llarga de Suárez.

Fitxa del partit:

5. Barcelona: Ter Stegen; Alves, Piqué, Mascherano, Alba (Mathieu, min. 71); Rakitic (Rafinha, min.73), Busquets, Iniesta (Turan, min.73); Messi, Suárez i Neymar.

0. Espanyol: Pau López; Javi López, Roco, Rubén Duarte, Víctor Álvarez; Cañas (Montañés, min.72); Hernán Pérez (Rober Correa, min.70), Víctor Sánchez, Diop, Marco Asensio; i Felipe Caicedo (Gerard Moreno, min.46).

Gols: 1-0, min.8, Messi. 2-0, min.52, Suárez. 3-0, min.62, Suárez. 4-0, min.75, Rafinha. 5-0, min.84, Neymar.

Àrbitre: Jesús Gil Manzano. Va mostrar targeta groga a Messi (min.12), Diop (min.18), Hernández Pérez (min.28), Víctor Álvarez (min.36), Cañas (min.40), Pau (min.70), Rober Correa (min.70) i Marcherano (min.90).

Partit de la penúltima jornada (37a) de la Lliga disputat en el Camp Nou davant 91.610 aficionats.