La Lliga de Futbol Professional (LFP) investiga el partit Reial Societat-Rayo Vallecano (2-1) de la passada jornada de Primera Divisió, segons El?Mundo, després d'haver rebut denúncies de presumpta manipulació, amb l'actuació de diversos jugadors de l'equip madrileny en dubte. Les sospites se centren en la possibilitat que diversos futbolistes del Rayo Vallecano es deixessin guanyar a canvi d'algun tipus de compensació, amb l'agreujant que la derrota a Anoeta posa l'equip amb un peu a Segona Divisió a falta d'una jornada, en la qual rep el Llevant i en què es jugarà la possibilitat de descendir. La investigació de la Lliga ve avalada, a més de les denúncies rebudes, per un fet documentat: les sospitoses variacions de les apostes sobre el partit en les hores prèvies al web de referència del sector, Bet365.

Segons fonts properes al club vallecà, la pròpia plantilla es va reunir en ple, abans de l'entrenament vespertí, amb un sector destacat de la penya més radical del Rayo, els Bukaneros, i amb integrants d'altres grups. Diumenge passat es van desplaçar a Sant Sebastià 1.300 aficionats, en 19 autobusos, i van tornar amb dubtes sobre el comportament dels seus jugadors. En els últims dies, la sospita havia crescut. Per això, la plantilla va donar explicacions a diversos representants de la grada.

Per altra banda, el davanter del Barcelona Luis Suárez va assegurar ahir que no creu en l'existència de primes per guanyar, sinó «en l'orgull de cada jugador de deixar la vida per la samarreta que està defensant». «El Granada ho farà; nosaltres també», va dir el davanter uruguaià, que va recordar que no hi ha més motivació que sortir al camp jugant-te el títol. «És difícil que cap equip tingui més ambició que nosaltres», va sentenciar.

Amb 37 gols, Suárez és el «pitxitxi » de la Lliga i favorit per aconseguir la Bota d'Or, el trofeu que acredita el màxim golejador de les lligues europees. El davanter centre blaugrana reconeix que els seus companys estan ajudant-lo a aconseguir-ho. «No només Leo (Messi), sinó també altres jugadors com Andrés (Iniesta). Sense parlar-ho ni pactar-lo, t'adones que et busquen més que altres vegades en existir aquesta possibilitat. És una lliçó de companyonia i, òbviament, el gest s'agraeix», va explicar ahir Luis Suárez.

No obstant això, Suárez va recordar que ser el màxim golejador no té sentit si no ve acompanyat de títols col·lectius: «Ser pitxitxi, si no som campions, no serveix per a res. Ja em va passar amb el Liverpool, que vaig guanyar la Bota d'Or, però al final ens vam quedar a prop del títol». L'any passat, la FIFA no el va incloure a la llista d'aspirants a la Pilota d'Or, cosa que no passarà el 2016, si es té en compte l'enorme rendiment que ha tingut el davanter uruguaià aquesta temporada.

Luis Suárez creu que «no és moment per pensar en premis individuals», encara que va disparar amb bala quan se li va preguntar pel que va passar la campanya anterior: «D'allò de l'any passat ja ni me'n recordo».