C

om ja va passar en les últimes edicions de la final de la Copa del Rei amb participació blaugrana, l'himne espanyol va ser xiulat per gran part dels aficionats blaugrana. No va ser una novetat, com tampoc ho van ser la presència de milers d'estelades.

La polèmica de la setmana va acabar d'assegurar que la xiulada i les estelades no faltessin a la seva cita habitual. Després que el jutge autoritzés que els aficionats del Barça poguessin portar estelades a l'estadi Vicente Calderón, aixecant així la prohibició de la delegada del Govern espanyol Concepción Dancausa, el partit va agafar encara més una politització més gran. Si l'objectiu era que això no existís, el partit va acabr un to més polític amb les decisions que van arribar des de Madrid.

De fet, la polèmica evidentment va arribar a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona, on els seus màxims representats, el president Carles Puigdemont i l'alcaldessa Ada Colau, van anunciar quan en un principi es van prohibir les estelades, que no assistirien al partit.

No obstant això, quan aquesta prohibició es va aixecar, tant Colau com Puigdemont van assistir a la llotja del Calderón. Van vibrar durant tot el partit amb el president del FC Barcelona, Josep Maria Batomeu, al mig dels dos representants.

El rei i la reina d'Espanya van sr les màximes autoritats a la llotja i finalment també hi va assistir-hi Manuela Carmena, l'alcaldessa de la ciutat de Madrid, que va amenaçar en no anar-hi després de la polèmica prohibició de les estelades i quan aquesta es va denegar, va decidir anar a l'estadi de l'Atlètic de Madrid

Els carrers madrilenys, a les hores prèvies del partit, ja es van tenyir de color blaugrana i amb senyeres i estelades. El Barça va organitzar una 'Fan Zone' que es va tenyir de color blaugrana i també amb els colors de la senyera, on els aficionats del Barça van poder disfrutar de les hores prèvies al partit amb diferents activitats, actes i música per amenitzar la prèvia l'enfrontament.

A mesura que els seguidors culers van entrar al recinte la presència d'estelades va augmentar i amb l'himne, va arribar el clímax. Els xiulets per part dels aficionats blaugrana van ser evidents, així com la presència de l'estelada.

Amb els equips ja sobre el terreny de joc del Vicente Calderón, l'himne espanyol va sonar a tot drap pe la megafonia, intentant "amaga"' els xiulets de l'afició blaugrana que, alhora, buscaven ser equilibrats pel cant de l'himne per part dels seguidors del Sevilla, que mostraven banderes espanyoles.Val a dir que abans del partit no es va produir cap incident als voltants de l'estadi entre aficionats dels dos equips, igual que també es van veure aficionats del Barça amb banderes espanyoles i seguidors catalans del Sevilla amb alguna senyera, encara que en minoria.

Això ja es va produir en la final de la temporada passada al Camp Nou davant l'Athletic de Bilbao, on encara va ser més forta la xiulada ja que els bascos s'hi van afegir en pràcticament tota la totalitat.

Durant el partit, les dues aficions però es van anar intercanviant cants a favor de la seva ideologia política. Independentistes en el cas dels blaugrana i a favor d'Espanya des del sector andalús. Tot i això, la tensió i emoció del partit, durant tots els minuts va anar allunyant qualsevol qüestió política de les graderies donant el protagonisme al futbol.

En la prèvia del partit els dos equips també es van fer el passadís en honor a la lliga aconseguida pel Barça i l'Europa League, pel Sevilla. Els dos equips van formar un passadís, un a cada banda, i els capitans dels equips, Coke i Andrés Iniesta, van sortir junts representant els seus clubs.

L'empresa "Mediaset" va ser la que va realitzar la realització de tota la final per a totes les televisions, fins i tot les autonòmiques.

A les xarxes socials, els seguidors blaugranes, pràcticament en tota la seva totalitat, van mostrar la seva indignació ja que en tot moment es van amagar les estelades i els xiulets des de la graderia culer i en canvi, es va permetre que sortís en escena banderes espanyoles amb símbols franquistes i fins i tot, seguidors andalusos realitzant símbols falangistes.En pràcticament cap moment es van mostrar els aficionats del Barça i el Rei i la Reina van protagonitzar gairebé la imatge de tot el temps que va durar l'himne.