Definida per la guia Lonely Planet com una de les millors cafeteries per a ciclistes d'Europa, «La Fàbrica» del carrer de la Llebre de Girona acull cada matí la seva habitual barreja de clients gironins i estrangers. Atmosfera cent per cent ciclista amb fotografies a les parets, espais per a les bicis dels ciclistes que entren i surten del local -i com a lectura per als clients tots els exemplars de «Volata», una revista catalana especialitzada en reportatges de fons sobre ciclisme- amb la canadenca Amber Meier dirigint les operacions des de darrere el taulell. El seu marit, Christian, l'altre cinquanta per cent de «La Fàbrica», combina aquesta passió conjunta pel cafè amb el ciclisme professional corrent per l'equip australià Orica Green Edge. Punt de trobada dels nombrosos ciclistes, d'elit i amateurs, que viuen a Girona, aquests dies entre els habituals de la «La Fàbrica» el focus d'atenció està en terres italianes.

Un company de Meier a l'Orica i també veí de la ciutat, el colombià Esteban Chaves, va imposar-se dissabte en la fins ara etapa més dura de la prova en una victòria que, però, no li va donar la maglia rossa que se la va quedar el que s'ha convertit ara mateix en el gran favorit per guanyar el Giro d'Itàlia: Steven Kruijswijk. I a on viu bona part de l'any l'holandès del Lotto? En un pis a pocs metres del Pont de Pedra. Serà pel cafè dels bars de la ciutat o, per com va dir l'alemany Marcel Kittel, guanyador de dues etapes en la primera setmana d'aquesta ronda italiana, «pel sol de Girona» però la realitat és que, o els veterans Vincenzo Nibali i Alejandro Valverde, claven un cop sobre la taula en les complicades etapes de divendres o dissabte, o el Giro d'Itàlia el tornarà a guanyar un ciclista que l'haurà preparat entrenant-se per les carreteres gironines. No seria el primer cop. Ja va passar l'any 2012, amb el llavors corredor del Garmin Ryder Hesjedal, i ara seria amb l'actual líder de la prova, Steven Kruijswijk (Lotto), o amb el colombià Esteban Chaves (Orica) que és segon a la classificació general a poc més de dos minuts.

Kruijskwijk, Chaves, Nibali o el sorprenent rus, Foliforov, que es va imposar en la cronoescalada de diumenge a Alpe de Siusi acaparen aquests dies l'atenció al Giro d'Itàlia, però, ara fa un parell de setmanes, en els inicis de la prova, els titulars se'ls emportava l'alemany Marcel Kittel. El velocista de l'Ettix va guanyar a l'esprint dues de les primeres etapes, es va posar líder, i poques hores després de la segona victòria a Arnhem explicava en roda de premsa que aquella superioritat era gràcies al «sol de Girona». Kittel havia acumulat victòries en les grans rondes el 2014 quan corria pel Giant, però l'any passat la sort se li va girar d'esquena i després d'exhibir-se en aquest inici de Girona va trobar-hi l'explicació en un canvi de domicili: «Ara tinc una casa a Girona per fugir del fred d'Alemanya, la meva superioritat actual ve del sol d'allà». Kittel és un esportista realment molt conegut al seu país, emparellat amb una jugadora professional de vòlei holandesa, la seva presència a Girona - on ja viuen de manera molt més estable el seu antic company al Giant Koen de Kort o un dels nous fitxatges del poderós Etixx (Dan Martin) - posarà encara més en el radar dels mitjans germànics una ciutat on a s'entrena sovint un altre referent de l'esport alemany: l'últim guanyador del mític Ironman de Kona a Hawaïi, Jan Frodeno.

Marcel Kittel és una novetat d'aquest any entre la colònia de ciclistes de la ciutat, però, en canvi, Steven Kruijskwijk ja fa més temps que passa hivern i primavera aquí seguint l'exemple d'un altre holandès, i principal referent del Lotto de cara al Tour de França, que fa anys que es deixa veure entrenant-se per terres gironines o pels carrers de la ciutat: Robert Gesink. El líder natural del Lotto ha vingut menys a Girona aquest any, però, en canvi Kruijskwijk, s'ha entrenat aquí i va camí d'agafar el relleu de Ryder Hesjedal com a «veí» de Girona proclamant-se guanyador final del Giro d'Itàlia. I, de moment, el principal perill per a Steven Kruijskwijk també pot arribar d'un bon coneixedor de les carreteres gironines. El colombià Esteban Chaves té la ciutat com a camp base a Europa d'ençà que els australians de l'Orica Green Edge van portar fa uns anys tota la seva estructura a la ciutat. Meier, Chaves, Impey... l'Orica té molts ciclistes entrenant-se per les carreteres gironines i, després que el sud-africà Inpey fos líder del Tour durant tres etapes el 2013, ara el menut escalador els hi podria donar un èxit encara més gran. Al seu equip i, de retruc, al creixement sostingut marca de la ciutat de Girona com escenari referent per als entrenaments d'esportistes d'elit.