Maverick Viñales sortirà des de la sisena posició de la graella de sortida del Gran Premi de Catalunya en MotoGP. El pilot gironí va veure's perjudicat en la qualificació ahir per la incorporació d'una chicane al revolt 12 que obliga a canviar la traçada a la sortida del revolt 1o per agafar l'11 més tancat. Un canvi motivat per l'accident mortal de Luis Salom divendres passat. "Ara el traçat és molt diferent i més segur, perquè en la frenada de l'Estadi tens més espai, però després els revolts són més lents", cosa que no acaba de beneficiar la Suzuki.

Qui sí que va saber aprofitar al màxim la modificació del traçat va ser Marc Márquez (Honda), que va aconseguir fer-se amb la pole position amb gairebé mig segon d'avantatge sobre Jorge Lorenzo (Yamaha), segon classificat. Dani Pedrosa (Honda) completa la primera línia de la graella, mentre que Valentino Rossi (Yamaha) sortirà des del cinquè lloc, mentre que el quart a la formació de sortida serà Héctor Barberá (Ducati).

El canvi en el traçat va ser el focus d'atenció en la jornada d'ahir, ja que els temps que es van marcar en els entrenaments van ser tres segons més lents que els que s'havien marcat abans al Circuit de Catalunya. Després que la Comissió de Seguretat aprovés la variació del recorregut de la pista, degut a l'accident mortal de Salom, s'usa el traçat de Fórmula1.

L'accident del jove pilot balear segueix tenyint de dol el Gran Premi de Montmeló. Ahir el director general de Dorna, l'empresa organitzadora del Mundial, Carmelo Ezpeleta, va assegurar que encara no s'explica les causes del sinistre i va subratllar que seguiran investigant el que va passar per evitar altres casos. "Alguna cosa va succeir, no ho sabem i volem estudiar-ho. Encara que sigui alguna cosa que no ens expliquem, pot passar una altra vegada, i per això necessitem estudiar-ho amb la comissió de seguretat", deia. El dirigent va defensar la decisió de no suspendre la cursa, precisant que "cap dels pilots" de la graella del Mundial li havia trasmès la possibilitat que no se celebrés el Gran Premi de Catalunya.

Pel que fa al canvi de traçat, el màxim responsable de seguretat de la FIM, Franco Uncini, va comentar que "després de la cursa decidirem amb els pilots i esperarem a tenir més informació seva i també sobre el succeït ahir (divendres) per concloure si és millor seguir amb aquest recorregut o amb l'anterior, el de MotoGP".

Tots els pilots del paddock han volgut mostrar el seu respecte i dol per la mort de Salom i han incorporat el seu número, el 39, a parts visibles dels seus cascs i carenats. Viñales, preguntat per l'accident mortal del pilot balear, va comentar que "al final s'afronta la carrera intentant no pensar-hi. Et concentres en la feina, ja que al final ets un professional. Encara no m'ho puc creure, és una pena".

En la resta de categories, el pilot de Llançà Isaac Viñales, segueix a la zona baixa de les graelles amb la seva Tech3 i avui sortirà des de la vint-i-setena posició. El més ràpid en els entrenaments qualificatoris va ser Johann Zarco (Kalex), que va aconseguir el primer lloc per davant del barceloní Àlex Rins (Kalex), mentre que Thomas Luthi acabarà de completar aquesta primera línia de l'engraellat de sortida. A la categoria petita, Moto3, el millor temps va ser pel sudafricà Brad Binder (KTM), que va aconseguir imposar-se a l'italià Niccolò Antonelli (Honda) i a l'espanyol Jorge Navarro (Honda).

El Gran Premi de Catalunya, setena cita del campionat, s'inciarà a les 10:00 amb la cursa de Moto3. A les 12:20 es donarà la sortida per la prova de Moto2, mentre que la categoria reina, MotoGP, s'iniciarà a les 14:00. Les curses les ofereixen Telecinco (en obert) i Movistar, en directe.