A la tardor del 1962, Ramon Sitjà portava ja un bon grapat d'anys bolcat en el món del bàsquet, entrenava el GEiEG, i es dedicava a impulsar un esport que havia conegut de la mà del seu amic Mateu Pell; i un dia, des de la finestra de casa seva al carrer del doctor Josep Ametller, va veure un grup de nois intentant encistellar una pilota en una galleda. Sitjà va sortir i els va dir que portaria una cistella perquè poguessin jugar millor. No només els la va portar sinó que, poc després, va convèncer el rector de la propera parròquia de Sant Josep, Mossèn Francesc Puig, perquè li deixés aplanar el terreny del costat de l'església i posar-hi un parell de cistelles. I allà, el novembre de 1962, es va jugar el primer partit de la història del Sant Josep, una victòria 10 a 8 contra el Banyoles que també va servir per introduir el minibàsquet a Girona, amb un equip entrenat per Sitjà i amb la majoria de nens del carrer Ametller i tres més del voltant. Eren Josep Maria Ribera, Manel Ribera, Joan Iborra, Quique Márquez, Ferran López, Francesc López, Antoni Masó, Berlanga, Alfons Muñoz (que anys més tard seria entrenador del primer equip del Girona de futbol) i Robert Mora que, a més de convertir-se en el gendre de Sitjà, faria una notable carrera com a jugador saltant directament de la pista de terra de Sant Josep a equips com el Pineda o el Granollers.

I, com recalca fermament la gent que el coneix bé, la importància de la trajectòria de Ramon Sitjà no és només el seu paper com a pioner del bàsquet sinó "la seva increïble constància al llarg de tants i tants anys". La temporada passada, Sitjà encara feia de delegat d'un equip i, des de principis dels anys seixanta fins fa relativament poc, ha anat descobrint els secrets del bàsquet a generacions de gironins en el pavelló de la parròquia de Sant Josep, que va substituir aquella pista primer pista de terra. I ara, a iniciativa primer d'alguns dels primers jugadors que ell va entrenar a Sant Josep, es canviarà el nom del pavelló que, des del pròxim dissabte 18 de juny, s'anomenarà oficialment "Centre Parroquial Sant Josep - Pavelló Ramon Sitjà". Els promotors de la iniciativa es van posar en contacte amb l'actual rector de Sant Josep, mossèn Jordi Reixach, que coneixia bé la història de Ramon Sitjà perquè havia estat vicari de la mateixa parròquia fa vint anys, que ha vehiculat el canvi de nom amb el Bisbat de Girona, propietari del pavelló, després de comprovar que "no era una petició d'un grup concret d'amics sinó que té un notable consens social".

I, com no podia ser d'una altra manera, Ramon Sitjà podrà gaudir de la celebració de la nova denominació del pavelló com més li agrada: veient bàsquet. Per al dissabte 18 de juny, els organitzadors han programat una matinal de bàsquet al pavelló, en què volen que "hi hagi jugadors de totes les generacions, tant és fins a quina categoria haguessin jugat, només cal que vinguin amb vambes i pantalons curts, que la samarreta ja els la donarem nosaltres". El programa començarà a les deu del matí amb un partit entre els actuals equips de l'escola del CEB Girona (el club que actualment fa servir el pavelló); a les onze serà el torn del partit de "veterans" amb jugadors de les primeres dècades; i a les dotze començarà el partit principal amb tots els exjugadors del Sant Josep que s'hi vulguin acostar dividits en dos equips: "Amics de Jordi Puig", que va ser capità del primer grup que sorgit del Sant Josep va jugar un Campionat d'Espanya; i "Amics de Martí Serra", que continua vinculat a l'actual CEB Girona i que la temporada passada va tenir Ramon Sitjà com a delegat en l'equip que entrenava.

"Però aquell dia tothom serà amic de Jordi Puig i Martí Serra, es tracta que vingui com més gent millor, tothom que en el seu moment passés pel Sant Josep o que, simplement, vulgui estar acompanyant en Ramon". Entre el tercer i el darrer quart d'aquest partit el joc s'aturarà per fer l'acte oficial de canvi de nom del pavelló. Es descobriran dues plaques, la primera a la porta principal del costat de l'església de Sant Josep i l'altre a la porta del carrer Antic Roca (accés als vestidors), amb una filera de joves jugadors de l'escola unint una porta amb l'altra. Serà el moment dels parlaments institucionals, a més d'escoltar unes paraules de Ramon Sitjà, que el passat mes de desembre va fer 92 anys, i d'un nou reconeixement a la figura d'una persona clau en el bàsquet de Girona. Aquell mateix dissabte i en un local annex al pavelló, es podrà veure per primer cop una exposició de fotografies de la història del Sant Josep, que ha preparat Quim Tor.