Tres cops olímpic, medalla de bronze en triple salt a Pequín, habitual des de fa bastant més d'una dècada de campionats europeus i mundials i amb cinquanta-quatre títols de Campió d'Espanya de diferents especialitats, l'atleta invident olotí Xavi Porras es va classificar diumenge per als seus quarts Jocs Paralímpics, que es disputen a Rio de Janeiro del 7 al 18 de setembre, després de fer uns notables 6,40 en salt de llargada en el míting de València. "La veritat és que ha costat més del que tots esperàvem, havia començat bé l'any amb salts per sobre dels sis metres, però anaven passant les competicions i no arribava la mínima i per això vam decidir anar a València, una pista que és talismà per mi d'ençà que el 2004 vaig saltar-hi 6,31, i em va sortir aquesta marca", explica Porras sobre un 6,40 que és la millor marca de la seva carrera en salt de llargada, als seus ja 34 anys. Una referència d'"on hauré d'arribar per lluitar pel podi a Rio, tot i que si sobre el paper el podi pot voltar aquest 6,40, també pot ser que s'acabi guanyant amb 6,10 o 6,20 perquè en aquestes grans cites sempre hi ha el component de la pressió".

A diferència del que va passar als Jocs de Londres del 2012 -en els quals Porras va participar en quatre proves: llargada, triple salt, 100 metres i 4x100-, aquest cop, de moment, l'atleta olotí només competirà en salt de llargada, perquè el triple salt ha sortit del programa dels Jocs Paralímpics i "la mínima en 100 metres estava impossible d'aconseguir". Amb tot, Xavi Porras encara manté l'esperança que hi pugui haver un relleu espanyol en 4x100 a Rio. Els responsables de la selecció el poden inscriure sempre que hi hagi quatre atletes de l'àmbit de la velocitat amb mínima olímpica i, de moment, a més de Porras amb salt de llargada hi ha un atleta de 200 metres i un de 400. Entre la millor marca de Xavi Porras en salt de llargada, aquests 6,40 de diumenge a València, i la segona (el 6,31 que va fer el 2004 a la mateixa pista) hi ha dotze anys entremig en una demostració del que, segurament, és el millor atleta paralímpic espanyol. "Aquests anys demostren el que he dit sempre, que l'esport es pot fer a totes les edats i més en una disciplina com és el salt de llargada, on el més important és la tècnica", diu Porras, que la temporada passada va tenir problemes de lesions, amb operació d'hèrnia inclosa, i en aquesta ha hagut de lluitar contra una sinusitis amb "els consegüents antibiòtics que sempre et deixen més aixafat".

Centrat en el salt de llargada, Xavi Porras ha acabat aconseguint la mínima per a Rio de llarg, estava en 6,16, després d'haver canviat la seva tècnica. "Abans feia setze passes abans de la batuda i el meu entrenador es posava just en el lloc de saltar i ara en faig divuit i ell es posa uns metres abans", explica Porras que combina els seus entrenaments amb la seva feina a jornada completa com a teleoperador a Caixabank, competeix per la secció d'atletisme de Barcelona i tira endavant la seva carrera esportiva amb el suport econòmic d'alguna beca, sempre que quedi entre els quatre primers en Campionats Internacionals, i de patrocinadors privats, bastants d'Olot, que l'ajuden a través del projecte "XP Run&Fly...Never Give Up!!" que detalla a la seva pàgina web xaviporras.com.

"Ara també estic començant a fer xerrades motivacionals explicant la meva trajectòria esportiva i els valors de l'esport", explica Porras, que va anar perdent visió des de ben jove a causa d'una "retinosi pigmentària".

Pare des de l'any passat d'una nena, Xavi Porras no descarta allargar la seva carrera fins als Jocs Paralímpics de Tòquio del 2020 perquè, a diferència del que li va passar a Londres, arribarà a Rio molt menys pressionat. "Després de Londres em vaig enfonsar una mica, però ara tinc clar que vaig a Rio a competir, a fer-ho el millor possible però sense pressionar-me en excés", apunta un Xavi Porras que, després de pujar al podi en triple salt a Pequín 2008, arribava a Londres amb moltes expectatives. "Primer vaig fer el salt de llargada i vaig acabar en cinquena posició de la final saltant més de sis metres; després va venir el relleu, on vam batre el rècord d'Espanya en semifinals (43,26), però vam perdre el testimoni en la final... Allò em va afectar i després vaig fer el pitjor concurs de triple salt de la meva carrera". Ara, amb la mínima per als Jocs a la butxaca i molta experiència a la motxilla, Xavi Porras prepararà bé la cita de Rio amb cites pel mig com l'imminent Campionat Europeu de Grosseto (Itàlia).