L´alpinista català Nil Bohigas Martorell ha mort a l´edat de 58 anys, segons publica el web de la Federació d´Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). La mort de l´alpinista ha commocionat el món de la muntanya català, i personatges destacats com Kilian Jornet ja hi ha reaccionat considerant-lo a través de Twitter "una referència per a tots". Bohigas va destacar per la seva activitat i com un dels membres d´un grup d´escaladors anomenat New Wave. L´any 1984 juntament amb Enric Lucas van obrir una nova via a la paret sud de l´Annapurna central que encara ara mai ningú més ha escalat, segons indica la FECC. La mateixa institució assegura que aquesta es pot considerar la via oberta per catalans amb més dificultat a l´Himàlaia.

Bohigas va néixer a Barcelona l´1 d´abril del 1958. L´alpinista i també explorador àrtic tenia, a banda, una faceta d´empresari, i en els darrers anys s´havia dedicat a la gestió d´esdeveniments a la muntanya.

L´afició per la muntanya va començar als 15 anys, englobat en un grup d´escaladors catalans que s´autoanomenaven New Wave, segons publica el web de la revista d´escalada ´Desnivel´. Amb ells va emprendre apertures de vies a les parets de Montserrat i el Pedraforca.

Després d´això arribarien les primeres expedicions als Alps i després a l´Himàlaia, moltes de les quals faria amb el també alpinista Enric Lucas. L´any 1988, després d´alguns intents, va aconseguir coronar l´Everest.

L´any 1991 va aconseguir una altra fita en un punt ben diferent del planeta. Va esdevenir el primer espanyol en assolir en solitari el Pol Nord magnètic després de recórrer uns 770 quilòmetres en 78 dies de travessa.

Una altra activitat de la qual en va ser pioner a l´Estat va ser el parapent. En aquest aspecte destaca el salt que va fer des de l´aresta oest de l´Everest, a 7.300 metres, el 1988, el mateix any que va aconseguir coronar el cim del món.

En les darreres dues dècades Bohigas havia explotat el vessant empresarial. L´any 1991 va fundar No Limit i, al costat del seu germà Néstor, va crear la cursa Raiverd, una prova que concentrava diferents disciplines i que es pot considerar l´embrió de les grans proves de fons a la muntanya.