D

e tres a cinc. La nòmina de clubs gironins a la Tercera Divisió creix de manera evident. L'exercici 2016-2017, el grup cinquè d'aquesta categoria comptarà amb fins a cinc equips de la demarcació: els tres que han estat capaços de segellar la permanència durant aquesta última campanya com són el Figueres, Palamós i Peralada; l'Olot que s'hi afegeix després del seu descens de Segona B a Tercera; i finalment el nou inquilí, La Jonquera. El conjunt d'Àxel Vizuete s'hi uneix després de la històrica eliminatòria davant el Santboià, la qual li permet participar per primera vegada.

Aquesta nodrida representació d'equips de la província feia temps que no es produïa. Concretament, cal remuntar-nos vuit anys enrere, quan durant la temporada 2008-2009 van competir a la Tercera Divisió el mateix nombre de gironins. En aquella ocasió, es tractava del Palamós, el Cassà, el Blanes, el Vilajuïga i el Banyoles.

En aquestes quatre últimes temporades consecutives, el Palamós i el Figueres no hi han faltat mai, mentre que el Peralada, que hi ha competit en els dos darrers exercicis i l'Olot en la temporada 2012-2013, han fet que la representació gironina oscil·lés entre els dos i tres conjunts de la demarcació.

El degà és qui més hi allarga l'estada. El Palamós, després de la salvació gràcies a les dues últimes victòries, és de llarg l'equi gironí amb més presències a la Tercera Divisió dels darrers anys. Els del Baix Empordà encetaran el curs vinent la seva dotzena campanya seguida a la Tercera Divisió en els últims tretze cursos, amb només el parèntesi de la temporada 2011-2012 quan els groc-i-blaus van militar a la Primera Catalana, divisió que van deixar ben aviat per enfilar de nou un esglaó cap amunt.

El Llagostera, relleu de l'Olot

Pel que fa a la Segona Divisió B, el descens de la Unió Esportiva Olot no deixa orfe de gironins aquesta categoria perquè el Llagostera, després de confirmar el seu adéu a la Segona Divisió A, ocuparà aquest lloc. Escalant encara més esglaons, el futbol gironí sí que espera que la Segona Divisió A després de reunir els últims dos exercicis al Girona i al Llagostera, quedi sense quota de la demarcació. Això significaria que l'equip de Pablo Machín ha sortit vencedor del doble duel davant l'Osasuna i que finalment la província gaudiria de futbol de Primera, una fita mai aconseguida fins ara.