Ara fa unes setmanes, la majoria de necrològiques que es van escriure sobre la mort de Viktor Korchnoi parlaven sobre la seva lluita amb Anatoly Kàrpov pel títol mundial del 1974. Autèntica icona de l'antic domini soviètic sobre el món dels escacs, Anatoly Karpov és un dels grans reclams del IV Festival Internacional d'Escacs «Vila de Platja d'Aro» que comença avui a la localitat de la Costa Brava. La setmana inclou tres tornejos internacionals -un de sub-14 i dos més absoluts en funció del nivell d'ELO-, un concurs de partides ràpides obert a tothom; un duel Catalunya-Rússia, amb Jordi Fluvià i Patricia Llaneza pels catalans i Karina Ambartsumova i Gennady Kozlov pels russos; i l'esperada aparició de Kàrpov que el darrer cap de setmana del torneig, 2-3 de juliol, jugarà unes simultànies amb vint taulers contra jugadors locals.

El «Platja d'Aro Chess Festival» és una iniciativa d'un rus resident a la Costa Brava, Vladimir Volkov, que de la mà del Club d'Escacs Platja d'Aro fa anys que promou projectes per a la promoció d'aquest esport a la zona. Els tornejos d'aquests dies reparteixen un total de 5.000 euros en premis i les partides es disputen a l'Hotel Aromar de Platja d'Aro.

Amb molt poca presència en tornejos des del 2009, als seus 65 anys Anatoly Kàrpov és considerat un dels millors jugadors de la història dels escacs i un dels tres noms que el gran públic recorda al costat dels dos dels seus grans rivals en diferents èpoques: Garry Kaspàrov i Bobby Fischer. Precisament, una renúncia del controvertit jugador nord-americà el va deslliurar de la seva primera defensa del títol de Campió del Món que havia guanyat un any abans, el 1974, superant Korchnoi. Kàrpov es va mantenir a dalt de tot de manera continuada fins al 1985 i, posteriorment, encara va ser Campió del Món entre 1993 i 1999 en un període de divisió en el món del escacs