Recital de caigudes en els entrenaments oficials del Gran Premi d'Holanda on l'italià de Ducati, Andrea Dovizioso, va aconseguir la seva primera pole de la temporada. Una posició poc habitual en el pilot italià i és que no era el més ràpid en uns entrenaments des del Gran Premi de Qatar de 2015. Dovizioso ho va aconseguir, a més, amb solvència, ja que va acabar amb més de set dècimes d'avantatge sobre el seu immediat perseguidor, el seu compatriota Valentino Rossi (Yamaha) i a més d'un segon respecte al britànic Scott Redding (Ducati). El català de Repsol Honda, Marc Márquez, que va patir una caiguda, que va condicionar en gran mesura la seva classificació, va ser quart. Un quart lloc amb especial mèrit i és que el pilot de Castellar del Vallès, que va quedar tocat d'una clavícula, es va aixecar de la caiguda, va agafar una moto d'un fotògraf per tornar de seguida al seu box, i va fer el temps amb la moto de reserva.

Márquez va redreçar bastant la situació per assolir la quarta plaça com a millor resultat, sobretot pels problemes que tenia en els dos últims parcials.

Pitjor li va anar a Jorge Lorenzo (Yamaha YZR M 1), a qui definitivament aquest circuit no li porta bons records després la fractura de clavícula que va patir en un accident el 2013. El mallorquí va acabar la jornada en una discreta onzena posició, per davant de Maverick Viñales (Suzuki GSX-RR). El de Roses no va tenir un bon dia com la majoria de rivals seus al capdavant de la general, Rossi a banda. Viñales va anar per terra i no va poder passar del dotzè lloc. Li tocarà remuntar doncs a Viñales en una cursa que es preveu moguda.

Qui ho té encara més complicat és el pilot d'Honda, Dani Pedrosa, que no va capaç de passar a la segona, es va veure relegat a la setzena plaça, que serà la quinzena en la formació de sortida, en haver de complir amb la sanció imposada al GP de Catalunya l'italià Andrea Iannone (Ducati Desmosedici GP16), que sortirà últim. Així doncs emocions fortes s'esperen aquest migdia on de nou la pluja pot jugar un paper determinant. De moment, tot a favor per Rossi que si fa una bona sortida pot intentar apretar de moment, només Márquez té a tir disputar-li el lideratge.

Luthi en Moto 2

El suís Thomas Luthi (Kalex) va aconseguir la seva segona millor classificació de la temporada, ?després de la del circuit francès de Le Mans, a Moto2, a veure beneficiat per l'aparició de la pluja a meitat de l'entrenament i retallant qualsevol possibilitat de ?superar-lo per part de seus rivals. Alex Rins (Kalex) sortirà des de la tercera ?línia, amb el vuitè millor temps i molts problemes per ?aconseguir una bona posada a punt per a la seva moto en aquest traçat.

L'italià Andrea Bastianini (Honda) va dominar al principi i al final en Moto3. L'esperança espanyola, el jove pilot Aaron Canet va caure després d'haver estat el més ràpid d'entrenaments lliures i ser un dels favorits per la pole. Al final sortirà setzè.