Islàndia, la gran sorpresa de l'Eurocopa, estimada i admirada per tots els equips, aficionats i tècnics del torneig, va despertar del seu somni amb una derrota contundent en quarts de final davant França, que va aprofitar la seva gran superioritat per guanyar 5 a 2 i assolir les semifinals que disputarà davant Alemanya el proper dijous, a Bordeus.

El combinat dirigit per Heimir Hallgrimsson i Lars Lagerbäck passarà a la història tot i la derrota. Ningú no va imaginar mai que el conjunt islandès aconseguiria arribar tan lluny en aquesta Eurocopa. Qualsevol que ho hagués afirmat fa mesos, podria haver estat menystingut.

Al llarg del mes de juny, a poc a poc, esglaó a esglaó, amb molta passió, cor, lliurament i acompanyat per tot un país, Islàndia va anar obrint-se pas partit a partit. Fins a vuitens, eren un equip simpàtic. Això, ho van pagar els anglesos, que van ser derrotats 2 a 1 i van tenir el seu Brexit particular sobre un terreny de joc.

França va prendre bona nota i no va donar peu a cap tipus de sorpresa. No volia una altra catàstrofe similar a la britànica. Islàndia era un volcà en plena erupció que calia segellar i així ho van fer els homes de Didier Deschamps. No van fallar malgrat mostrar un nivell de joc regular i gràcies a les fuetades dels seus millors futbolistes, van aconseguir desnivellar la balança al seu favor.

Deschamps, que va apostar per Samuel Umtiti i per Moussa Sissoko per substituir els sancionats Adil Rami i N'Golo Kanté, va encertar amb la seva decisió i amb prou feines va deixar jugar a un equip que va alinear per cinquena vegada consecutiva els seus mateixos onze jugadors. Però només va aconseguir això, que no jugués el seu rival, perquè França no va brillar davant uns jugadors als quals potser l'enfrontament els va venir gran.

Pot ser que el matiner gol d'Olivier Giroud, al minut 12 de partit, influís en la caiguda islandesa, però uns quarts de final són uns quarts de final i França, a París, davant el seu públic, és molta França. El gol de Giroud, després de batre per sota de les cames a Halldórsson gràcies a una bona passada de Blaise Matuidi, va trencar el duel.

Islàndia, encara que va arribar a disparar fins a cinc ocasions al llarg del primer temps, va acabar sent un ninot en mans dels francesos, que, amb molt poc joc, van marxar al descans amb quatre gols d'avantatge.

Al gol de Giroud el va seguir el de Paul Pogba, de cap i a la sortida d'un córner; després, va arribar el de Dimitri Payet, gràcies a un bon xut amb l'esquerra des de fora de l'àrea; Antoine Griezmann es va unir al festival després de resoldre un mà a mà aprofitant una passada en profunditat de Giroud, el millor del partit sens dubte gràcies als seus dos gols i la seva assistència al davanter francès de l'Atlètico de Madrid.

El jugador de l'Arsenal, Giroud, a una targeta de perdre's les semifinals, va ser substituït per Deschamps al quart d'hora de la represa. Abans de marxar va tenir temps de marcar el cinquè, aquest cop de cap després d'una mala sortida de Hannes Halldórson.

A Islàndia ja només li quedava gaudir dels seus minuts finals. Segur que els jugadors de Lagerback i Hallgrímson van assaborir l'última mitja hora d'una Eurocopa que no oblidarà mai la seva gesta. Tots van intentar divertir-se i van aconseguir un premi en forma de gols, els que va marcar Kolbeinn Sigthórson i Birkir Bjarnason per a alegria dels seguidors islandesos, que no es van rendir mai amb els seus càntics cap al seu equip.

Al final, França va aconseguir el seu objectiu, que no era altre que ser a les semifinals. El com no va ser molt important. Ara, en quatre dies, es veurà la veritat d'aquest equip. Fins ara s'ha enfrontat a les seleccions, a priori més dèbils, de Romania, Albània, Suïssa, Irlanda i Islàndia.

Alemanya mesurarà el veritable potencial dels homes de Deschamps. I, mentrestant, aliena a tota aquesta futura lluita, Islàndia va dir fins aviat perquè han vingut per quedar-se. El Mundial de Rússia els acollirà amb els braços oberts.

França, en la seva Eurocopa, no voldrà defallir en un partit contra Alemanya que promet emocions fortes. Els dos equips estan a una sol victòria de plantar-se a la final de la Copa d'Europa de Seleccions i ho voldran aprofitar. França, que tindrà tot l'equip disponible, voldrà aprofitar les baixes germanes per ser a la final.