«Fa temps que tinc la pistola amagada, li hauré de començar a treure la pols», bromejava ahir des de Lenzerheide (Suïssa) Josep Antoni Hermida hores després d'haver rebut per boca del seleccionador Cristóbal Sánchez la notícia que feia setmanes estava esperant: havia entrat a la convocatòria per als Jocs Olímpics de Rio. Concentrat per preparar la prova de la Copa del Món d'aquest cap de setmana, l'entrenament d'ahir va ser «molt light» perquè el telèfon no li va parar de sonar. Tothom volia felicitar el biker de Puigcerdà. Competir en cinc cites olímpiques consecutives, no és a l'abast de tothom.

La imatge del «pistoler» va convertir-se en icònica d'Hermida després de la seva plata als Jocs d'Atenes el 2004, fruit d'una juguesca amb el seu amic Joan Antoni Flecha. Des d'aquell moment, sempre que ha tingut alguna cosa per celebrar ha desenfundat. I no descarta recuperar la tradició a Rio, on tancarà, a punt de fer 38 anys, la seva prolífica etapa olímpica. «Vinc de fer un 11è lloc al Mundial el cap de setmana passat o sigui que puc c0mpetir en el Top-1o i lluitar per les medalles, tot i que sóc conscient que no surto entre els favorits», reflexionava ahir. El que dóna més confiança al ciclista de la Cerdanya és que ha recuperat resultats i sensacions. «He millorat, vaig estar analitzant què em passava a les sortides i ho he corregit. Em trobo molt bé dalt de la bicicleta, amb moltes ganes», confessa.

Confirmat des de principis de juny el bitllet de Carlos Coloma, el seleccionador havia d'anunciar els altres dos ciclistes convocats per a Rio 2016 després del Mundial. Diumenge Hermida va fer un bon paper a la República Txeca amb el seu onzè lloc, però per davant s'hi van classificar Mantecón, 7è, Valero, 8è; i Rodríguez, 10è. La Federació tampoc havia marcat cap criteri clar i tot quedava a mans del seleccionador, que finalment ahir es va pronunciar. Els escollits van ser Hermida i David Valero. «Penso que s'ha fet justícia però això és molt relatiu. Vull ser el màxim de respectuós amb els companys i com que no hi havia un criteri clar, qualsevol hauria pogut entrar a la selecció», va subratllar.

Hermida va conèixer la seva convocatòria pels seus cinquens Jocs ahir al matí mentre es desplaçava en cotxe des d'Alemanya, on havia visitat la seu del seu equip, Multivan Mérida, fins a Lenzerheide (Suïssa) on ha quedat concentrat a l'espera de la prova de la Copa del Món del cap de setmana. El seleccionador Cristóbal Sánchez li va trucar per donar-li la notícia en primera persona. Hermida confessava que «era una cosa molt treballada i esperada, que em fa moltíssima il·lusió» i va afegir que «durant tota l'espera no hi he volgut donar gaires voltes i m'he centrat a competir».

Després del quart lloc a Sydney el 2000 en el debut olímpic, la plata d'Atenes 2004, el desè lloc a Pequín el 2008, i la quarta posició a Londres el 2012, Hermida afrontarà, a punt de fer 38 anys, la seva última participació olímpica. Té previst a finals de temporada deixar el cross country per practicar més la llarga distància. L'objectiu és deixar-ho per la porta gran, amb una gran actuació al Brasil. El biker de Puigcerdà, que guarda la medalla d'Atenes dins d'un bol sobre una taula a la seva casa de Sant Martí d'Aravó (Guils de Cerdanya, al costat de Puigcerdà), diu que aquell metall el té desgastat: «sempre que vaig a fer una visita a una escola o una conferència me l'emporto. La deixo tocar a tothom perquè s'impregnin de l'esperit olímpic que a mi em va encisar. La veta està desgastada, però m'estimo més això que no pas tenir-la en una urna tancada, sense que ningú la pugui tocar».

Hermida va néixer el 24 d'agost de 1978 a Puigcerdà i va començar a practicar BTT en proves com el mític Caixa Girona. Ahir tenia un record pels seus inicis: «Quan tenia 17 anys mai m'hauria pogut imaginar que acabaria participant en cinc Jocs Olímpics».