Una exhibició inoblidable de Chris Froome en el descens del Peyresourde li va permetre al defensor del títol guanyar la segona etapa pirinenca disputada entre Pau i Bagnères-de-Luchon, de 184 quilòmetres, i convertir-se en nou líder del Tour.

Froome, de 31 anys i doble vencedor del Tour (2013 i 2015), es va avançar al grup de favorits a pocs metres del cim del Peyresourde, a 17 quilòmetres de la meta, i es va llançar a tomba oberta fins Bagnères de Luchon fent inútil la persecució dels seus rivals. La seva valentia i classe li van permetre alçar els braços per sisena vegada a la ronda francesa.

Cop d'autoritat de Froome, ja líder a la general, amb 16 segons sobre Adam Yates i Joaquim Rodríguez. Cinquè queda Alejandro Valverde, a 19 segons, i Nairo Quintana, a 23. Dels 4 grans ports del menú de l'etapa, el primer era el famós Tourmalet, el símbol dels Pirineus i de la muntanya del Tour des que Octave Lapize el va estrenar el 1910. Per la seva pendent de 17 quilòmetres al 7,4 per cent es va desgranar la primera escapada nombrosa del dia. El francès Pinot, amb l'orgull ferit després de perdre 3 minuts el dia abans, i el polonès Rafal Majka, company de Contador al Tinkoff, es van desenganxar i van marxar amb tot un món per davant.

Entre els favorits es va encarregar l'Sky de manar en la pujada. Un ritme suficient per enfonsar-ne uns quants, com el líder Van Avermaet, Nibali o Alaphilippe, que aviat van llançar la tovallola. La fugida, que va augmentar a 3 al descens en unir-s'hi Tony Martin, estava controlada a 2 minuts. En un dia calorós, de mallots oberts, l'esquema es va mantenir a la Hourquette d'Ancizan. Pinot, Majka i Martin es van diluir a Val Louron davant l'impuls del Movistar, amb Oliveira i Izagirre de locomotores, i encara l'Sky, que es va exhibir per traspassar el cim amb Poels i el mateix Froome al capdavant.

Incansable l'equip britànic. Froome va atacar a la baixada. Assegut a la barra de la seva bicicleta, jugant-se la pell, el defensor del títol va tocar el dos. Imatges inèdites, bolcat sobre la barra de la seva bicicleta, a tomba oberta. Froome, sense aturador i amb una velocitat endimoniada (a 90 per hora) es va deixar l'ànima en l'emboscada. Res ni ningú va poder aturar-lo. A ple desenvolupament, va oferir una exhibició inoblidable. Impotent, Quintana, es va limitar a rodar al costat d'Aru, Porte i altres damnificats.

S'esperava un atac de Froome, tots estaven atents a la jornada de diumenge a Andorra, però el britànic va fer la trampa del segle.

Avui diumenge es disputa la novena etapa entre Vielha, a la Vall d'Aran, i Arcalís, a Andorra. Serà l'etapa reina dels Pirineus amb el primer final en alt de l'edició número 103. Els escaladors a escena.