Alberto Contador ha estat el primer dels màxims favorits a vestir el maillot groc al podi final de París a deixar via lliure a la resta. Les caigudes dels dos primers dies i les males sensacions del madrileny durant la primera setmana de la prova van precipitar l'abandó de Contador en l'etapa d'ahir, la tercera i última dels Pirineus. Després de posar el peu a terra, el seu director esportiu, Sean Yates, va comunicar que Contador s'havia aixecat amb febre, cosa que no va ser excusa perquè intentés una escapada en els primers compassos de l'etapa d'ahir, que unia Viella amb la localitat andorrana d'Arcalís.

L'etapa de tancament dels Pirineus va tenir com a protagonista destacat el ciclista holandès Tom Dumoulin, que va aconseguir completar l'etapa en primera posició, després de cobrir els 185 quilòmetres de recorregut escapat. D'aquesta manera, Dumoulin aconsegueix el seu primer triomf d'etapa al Tour, després d'aconseguir-ne a la Vuelta i al Giro d'Itàlia. A 38 segons van entrar el portuguès Rui Faria i el polonès Rafal Majka, que manté una interessant lluita amb Thibaut Pinot per aconseguir el mallot de punts de líder de la muntanya (després dels pirineus el francès té 80 punts mentre que Majka en suma 77).

Els focus, però, estaven centrats en el grup de favorits que, després d'una etapa bastant tranquil·la, van encarar l'ascensió a Arcalís amb ganes de provar-se. Així, doncs, el líder, Chris Froome, va haver de patir els constants atacs dels seus companys de grup en els darrers quilòmetres de la pujada. L'irlandès establert a Girona Dan Martin va ser un dels que van estar més actius a l'hora d'intentar trencar el ritme del mallot groc, mentre que l'holandès Bauke Mollema i l'australià Richie Porte també van intentar mesurar les forces de Froome. L'únic que no va intentar-ho va ser el colombià del Movistar Nairo Quintana, que va anar a roda del britànic durant tota l'etapa.

En els darrers metres de l'ascensió va ser el britànic Adam Yates, líder de la classificació dels joves, qui va trencar el ritme i va aconseguir entrar el primer en el grup selecte dels favorits.

Després de la novena etapa, Froome segueix líder, amb 16 segons d'avantatge sobre Yates i 19 sobre Dan Martin. Joaquim Rodríguez va cedir aquest tercer lloc en la part final de l'ascensió a Arcalís, en la qual va perdre 21 segons respecte Froome i es troba en cinquè lloc a 37 segons.