El ciclista català Joaquim "Purito" Rodríguez, de 37 anys, va anunciar ahir emocionat, entre llàgrimes, la seva decisió de retirar-se a final de temporada després de 17 anys de professional. Purito, que tenia la notícia guardada per anunciar-la en la jornada de descans del Tour a Andorra, país on resideix, deixarà el ciclisme amb la idea d'anar-se'n «a dalt de tot i deixant un bon record».

«He fet aquest pas perquè fa 17 temporades que estic com a professional i prefereixo deixar-ho a dalt de tot, amb bon record i lluitant encara per un bon lloc al Tour de França. He gaudit molt d'aquest esport però arriba un moment de decidir que s'acaba», va dir. El líder del Katusha ho tenia meditat des de l'any passat, però va esperar a Andorra «perquè es mereixia aquest país que donés aquí la notícia. Aquí em vaig fer corredor. Esperava ser més fort. Ha estat una decisió molt difícil». El ciclista de Parets del Vallès, professional des del 2001 quan va debutar a l'ONCE de Manuel Saiz, deixarà la bicicleta «amb les mateixes ganes que quan vaig començar, amb 20 anys», i amb un bon nivell competitiu.

Entre els seus millors records, destaquen els dos Tours de Lombardia, la plata del Mundial de Florència i el podi del Tour 2013, entre molts altres triomfs que adornen el seu palmarès, que es completa amb dos llocs d'honor en la Vuelta i un en el Giro. «Vull que em recordin com un corredor actiu, valent, i com una persona oberta i natural» va assegurar.

Purito, que va començar a ser líder d'un equip el 2010 quan va fitxar pel Katusha, després del seu pas per l'ONCE, Saunier Duval i Caisse D'Epargne, no es penedeix d'haver fet tard aquest pas.

La temporada segueix per a Purito. Se sent atret pels Jocs de Rio, prova que l'atrau «per la duresa del recorregut».