Dinesh i Tarakeshwari van assegurar que eren la primera parella índia a coronar l'Everest, fins i tot van mostrar fotografies que ho acreditaven, però ara pot ser que se'ls prohibeixi durant deu anys tornar a escalar al Nepal al descobrir-se que van usar imatges trucades i mai van aconseguir el cim.

"Hem recomanat al Ministeri de Turisme que emprengui les accions pertinents contra la parella", va assegurar a Efe el director del Departament nepalès del ram, Sudarshan Prasad Dhakal, després que totes les proves indiquin que les imatges no eren reals.

Ara, després de la petició del Departament de Turisme, el Ministeri ha creat un grup de tres membres perquè investiguin els fets, amb la comesa que abans de final de mes facin entrega d'un informe amb les seves conclusions finals.

Suposadament, la parella, dos policies de la localitat occidental índia de Pune, van usar fotografies d'altres muntanyencs que sí que havien coronat el cim més alt del món i les van modificar lleument amb un programa d'ordinador substituint els rostres en la imatge.

Segons la versió dels agents indis, tots dos van fer cim el 23 de maig, tot i que no va ser fins a una setmana després quan van convocar una roda de premsa a Katmandú per informar de la gesta.

En la compareixença amb els mitjans la parella Dinesh i Tarakeshwari Rathod es va mostrar exultant.

"Ens havíem promès que no tindríem un fill fins que escaláramos l'Everest (...) Ara volem ser pares", va confessar Tarakeshwari, segons recull l'agència índia IANS.

No obstant això la parella no va reparar en la possibilitat que el veritable escalador que sortia en una de les fotos al cim, el també indi Satyarup Siddhantha, descobrís el muntatge, el que el va portar a denunciar-los a les autoritats nepaleses i índies.

Vuit escaladors també van interposar denúncies contra ells en adonar-se de l'existència de més incongruències en la "molt sospitosa" història de la parella de policies, segons el document lliurat a les autoritats al qual va tenir accés Efe.

"La fotografia dels Rathod va ser presa, probablement, al camp base o en un estudi i després va ser meticulosament retallada usant Photoshop i enganxada al cim", anota el document.

Un dels demandants, Surendra Shelke, va explicar a Efe que una de les incongruències que els va fer sospitar va ser que la parella va dir que havien fet cim a les 6.25, quan l'elevació del sol i l'ombra indicava "que devien ser les 11 o les 12 ".

"A més hi ha el color de la roba, que era diferent segons la fotografia, o que el dia que van assegurar que van fer cim va ser el 23 de maig, un dia en què les condicions meteorològiques no eren bones", va afegir Shelke, secretari de la Associació de Muntanyisme Pimpri Chinchwad de Pune.

El demandant va revelar a més que coneixia ja als Rathod d'una altra expedició a Austràlia el 2014, quan la parella va dir que havia escalat deu dels pics més alts del país austral, encara que ell havia estat testimoni només de cinc.

D'acord amb un membre del Consell de Turisme del Nepal, Gyanendra Shrestha, per avalar la història de l'Everest la parella va comptar també amb l'ajuda de dos guies de muntanya.

"Hem descobert que la parella va tenir el suport dels xerpes que els guiaven fins al pic, en presentar credencials falses per aconseguir el certificat sense haver aconseguit el cim", va assenyalar Shrestha a Efe.

Si la investigació final del Ministeri de Turisme nepalès confirma l'engany dels agents Dinesh i Tarakeshwari, el Govern del país de l'Himàlaia els imposarà la prohibició de viatjar al país durant els pròxims cinc anys i d'escalar les seves muntanyes durant un 10 més, així com cancel·lar el seu certificat d'ascens a l'Everest.