Rafa Nadal no podrà doblar medalla d'or. Després d'haver aconseguit imposar-se a la final de dobles, juntament amb Marc López, va veure com, de la forma més cruel, el destí li tancava la porta a la medalla daurada en categoria individual.

Juan Martín del Potro, l'argentí que va aconsegiur derrotar Novak Djokovic a la primera ronda, va seguir mostrant un nivell de joc propi d'altres èpoques (actualment és el número 141 de l'ATP) i va aconseguir frenar l'empenta d'un Rafa Nadal que, si bé havia començat el seu camí pels Jocs amb dubtes per les molèsties al canell, havia anat fent una competició de menys a més, dosificant les seves forces, sobretot per l'alt nombre de competicions en què preveia participar.

Ahir havia aconseguit endur-se el primer set davant l'argentí (5-7), refent-se d'un trencament de servei al principi d'aquesta mànega i trencant-li el servei en dues ocasions a Del Potro. En el segon set, però, va ser l'argentí qui li va tornar la moneda i, tot i que Nadal va tenir diverses boles de trencament, el de Tandil, que havia arribat a ser quart en el rànquing ATP (2010) va aprofitar el 4-4 per trencar el servei a Nadal, posar-se 5-4 i aprofitar el seu per forçar el tercer set.

En l'últim, igualtat absoluta. Els jugadors anaven mantenint el seu servei i, en cas de perdre'l el recuperaven ràpidament. Es van veure ràfegues de joc, tant d'un com de l'altre excel·lents i cops al límit i impossibles. La igualtat era total i es va arribar al temut 6-6 i al tie break. Del Potro es va posar, ràpidament 3-0 en el marcador, però Nadal va reaccionar, anotant-se el quart punt (3-1). Novament l'argentí va posar tres punts de diferència (4-1), que aguantaria fins al 5-2 amb un intercanvi de cops. El 5-3 va ser polèmic i va requerir l'ajuda de l'"ull de falcó", que va donar a Nadal un punt que havia passat a Del Potro. I del possible 6-2 al 5-4, Nadal serrava les dents, però del Potro, amb un ace aconseguia dues pilotes de partit. El de Manacor va aconseguir salvar la primera, però en la segona, amb el 6-5, un seu error no forçat va donar la victòria a Del Potro, deixant el de Manacor sense poder lluitar pel seu segon or en aquests Jocs Olímpics.

D'aquesta manera, Juan Martín del Potro, que havia estat medalla de bronze en els passats Jocs Olímpics de Londres, i que ha estat uns anys allunyats de la primera pàgina de la competició degut a una lesió al canell esquerre, tornarà a jugar la final d'una gran competició. Aquesta tarda davant Andy Murray, defensor de la medalla d'or olímpica. Rafa Nadal, de la seva banda, lluitarà pel bronze amb el japonès Kei Nishikori.

L'or dels dobles

La derrota en les semifinals del torneig individual arribava a menys de 24 hores de la consecució de la medalla d'or en el torneig de dobles, juntament amb el barceloní Marc López, la primera que guanya Espanya en aquesta categoria. Anteriorment havien aconseguit el metall les parelles formades per Emilio Sánchez Vicario i Sergi Casal (plata a Seül 1988) i Àlex Corretja i Albert Costa (bronze a Sidney 2000).

La parella espanyola es va desfer de la romanesa, formada per Florin Mergea i Horia Tecau, en tres sets (6-2, 3-6 i 6-4) per penjar-se l'or, i afegir-lo als ors aconseguits per Mireia Belmonte (natació, 200 metres papallona) i Maialen Chorraut (piragüisme, aigües braves) en els presents Jocs Olímpics.

La parella espanyola va encarar la final amb molta energia i ganes i es va aconseguir emportar el primer set per un clar 6-2. En el segon, però, els romanesos van sortir a totes, a disputar tots els punts al límit i els va sortir bé l'aposta, aconseguint superar Nadal i López per un clar 3-6.

L'últim set va ser èpic. Va durar 69 minuts. Hauria pogut ser més tranquil si els espanyols haguessin aprofitat alguna de les cinc pilotes de trencament que van tenir per situar-se amb 3-1, però no ho van fer i els romanesos van poder empatar i després trencar el servei de López.

Però la parella espanyola va saber reaccionar, salvant un 4-2, tornant a empatar a 3 i aconseguint mantenir el seu servei fins al 5-4. Amb el servei en mans dels romanesos, la parella espanyola va desaprofitar dues boles de partit, però a la tercera va anar a la vençuda i Rafa Nadal i Marc López van aconseguir l'ansiat or.