Aquest cap de setmana Banyoles esdevé capital del triatló espanyol i europeu, amb la disputa d'una prova de la Copa d'Europa de clubs i també el Campionat d'Espanya. L'esdeveniment comportarà l'afluència d'un miler de triatletes a Banyoles, una de les ciutats preferides per aquests esportistes per fer-hi competicions gràcies al seu magnífic entorn.

Així ho explica Jordi Congost, regidor d'esports de l'Ajuntament de Banyoles, que destaca que «la singularitat de la ciutat i les seves condicions naturals fan que ho haguem d'aprofitar per poder oferir aquestes activitats al municipi». No és la primera vegada que la capital del Pla de l'Estany organitza esdeveniments d'aquest estil. De fet, ja s'hi havien realitzat proves d'àmbit internacional de triatló, però mai d'Espanya, una novetat aquesta temporada. «Els atletes espanyols no tenien una excusa per venir a competir a Banyoles i amb el Campionat d'Espanya que celebrarem ja ho podran fer», relata Congost.

Demà dissabte es donarà el tret de sortida del Campionat d'Europa de clubs (9 h) i a la tarda, a partir de les 15 hores, serà el torn del paratriatló. Una hora més tard es procedirà a donar sortida dels grups d'edat de les proves europees per, un cop finalitzades totes aquestes proves, es puguin entregar els premis als guanyadors.

Diumenge serà el torn de les proves d'elit. A les 9.15 hores del matí es donarà el tret de sortida a la categoria femenina, amb la triatleta olímpica a Rio de Janeiro, Miriam Casillas, entre les participants. Un cop finalitzat aquest triatló, serà el torn per l'elit masculina, amb la presència de l'olotí Nan Oliveras i l'olímpic Fernando Alarza. Al migdia, quan finalitzi aquesta darrera prova es procedirà a l'entrega de medalles per tancar el cap de setmana de triatló a la població banyolina.

Jordi Congost, regidor d'Esports de Banyoles, vol destacar la importància dels prop de 300 voluntaris que fan possible el bon funcionament d'aquest tipus d'esdeveniment. A més, també s'organitzen unes jornades de formació associada al campionat per tal de «generar coneixement per la gent que es vulgui posicionar amb l'alt rendiment del triatló», destaca Congost. Des de l'Ajuntament es va fer també una campanya de sensibilització sobre els possibles talls a causa del tram de ciclisme.