No hi ha descans per a Marta Xargay. La base gironina tenia clar que aquest estiu no volia renunciar a res i, després de la medalla de plata als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, va viatjar cap als Estats Units, on la matinada de divendres va ser titular en la victòria dels Phoenix Mercury sobre Seattle (67_82) que, a més de servir d'homenatge a la històrica jugadora australiana Penny Taylor (ha anunciat la seva retirada), ha servit perquè la franquícia de Phoenix s'hagi classificat per jugar els play-off pel títol a la NBA femenina.

En una temporada estranya per l'aturada pels Jocs, l'equip d'Arizona ha perdut més partits dels esperats però, al final, ha acabat aconseguint el bitllet per lluitar pel títol en un equip on, a més de Xargay, hi ha grans estrelles del bàsquet nord-americà com Diana Taurasi, Brittney Griner, Candice Dupree o DeWanna Bonner, a més de la balcànica, i companya de Xargay al Praga als hiverns, Sonja Petrovic.

Un enorme grup de jugadores de talent que, però, ha hagut d'esperar fins a la penúltima jornada de la lliga regular per classificar-se per al play-off. La darrera jornada serà demà a la matinada quan Phoenix s'enfronti a l'equip de la nova nord-americana de l'Uni Girona Haley Peters: San Antonio Stars, cuer de la competició.

A manca d'una jornada, l'equip de Marta Xargay té el vuitè lloc assegurat però, en funció dels resultats de diumenge l'equip que entrena Sandy Brondello encara podria arribar a ser sisena perquè té les mateixes victòries que Seattle i només una menys que Arizona. La temporada passada, Phoenix, ja amb Xargay però sense Taurasi, va perdre en semifinals contra Minnesota que, amb la badalonina Anna Cruz a l'equip, serien les campiones de la WNBA.

En un ambient de festa, per l'homenatge a Penny Taylor (tres cops campiona de la WNBA i tres vegades medallista olímpica amb Austràlia), les Mercury varen dominar sempre Seattle amb Marta Xargay de base titular i aportant 9 punts, 4 rebots i tres assistències en 27 minuts. Griner amb 21 punts i Taurasi amb 15 van ser les millors de l'equip d'Arizona contra l'equip liderat per una altra veterana estrella del bàsquet nord-americà dels últims anys:Sue Bird.

En el peculiar sistema de competició del play-off de la WNBA la primera ronda de les sèries pel títol només la juguen els equips que han acabat la lliga regular entre les posicions cinc i vuit, mentre que els que han acabat tercer i quarts passen directe a la segona ronda i el primer i el segon esperen rival ja en semifinals.

L'Uni tindrà Peters a la Lliga

El final de la competició regular a la WNBA confirma que San Antonio Spurs no jugarà el play-off i que, per tant, l'Spar Citylift Girona podrà comptar amb la seva nova nord-americana, Haley Peters, per començar la Lliga a la pista del Mann Filter el dia 28.

Per contracte, Peters té una setmana de vacances entre el final de la WNBA i la seva incorporació a Girona. Comptant que té el seu partit amb San Antonio diumenge a la matinada, Peters arribaria molt just per a la Lliga Catalana del dia 25 contra la Seu però sí que serà aquí el dia 28 pel debut en Lliga a la pista del Mann Filter.