Banyoles va acollir ahir la 73a edició de la Travessia de l'Estany, on van participar 2.239 nedadors. Sense la presència dels olímpics Èrika Villaécija, Mireia Belmonte, Lara Granjeon i Antonio Arroyo, el cartell de favorits el tenien els actuals campions d'Espanya d'aigües obertes Pol Gil, vencedor l'any passat, i Aida Bertran, sisena en l'última edició.

En la prova femenina, la vencedora va ser la nedadora del Sant Andreu, Judith Navarro, quarta l'any passat, que es va imposar amb autoritat amb un temps de 25 minuts i 38 segons, més d'un minut respecte de la segona classificada, Jimena Pérez (Gredos San Diego, 26 minuts i 41 segons) que li va servir per repetir podi com ja va fer l'any passat. El tercer lloc va ser per Aida Bertan, del Sant Andreu amb un temps de 27 minuts i 2 segons. A l'arribada, Navarro va confessar que aquest any no havia fet vacances i per tant encara arribava amb el pic de forma que li va permetre distanciar-se de les seves competidores des de bon principi.

En la categoria masculina, un grup de tres format per Pol Gil, Albert Escrits i Guillem Pujol van arribar als últims metres igualadíssims. Gil va enfilar els últims metres en primera posició, però finalment la victòria va ser per Albert Escrits (23 minuts i 37 segons) que li va robar la victòria a la mateixa palanca d'arribada a causa d'una caiguda del de Vallirana, fet que el va deixar sense el doblet de l'any passat.

Es tracta de la primera victòria del joveníssim nedador del Granollers (1998) que al juliol es va proclamar sotscampió d'Europa en categoria juvenil dels 1.500 metres. Escrits es va quedar a 32 segons del rècord de la prova, encara en possessió de Kiko Hervás (2005). El segon lloc va ser per a Guillem Pujol (Mataró) amb un registre de 23 minuts i 39 segons, mentre Pol Gil es va haver de conformar amb el tercer calaix del podi amb un temps de 23 minuts i 41 segons.

Els primers locals en acabar la prova van ser la infantil Judit Artigas que amb 30 minuts i 6 segons es va imposar a Laia Mayolas (30'09") i Idoia Martí, que es va quedar sense la triple corona després de guanyar el 2014 i 2015. En nois, el més ràpid va ser Roger Carreró que amb un temps de 26 minuts i 11 segons va arribar dinovè de la general i va baixar gairebé en un minut la seva marca de l'any passat. El segon i tercer local van ser Xavi Feliu amb 27'56" i Nil Pérez, amb 29'27".

Abans del lliurament de trofeus, el Club Natació Banyoles va voler homenatjar el figuerenc Héctor Ruiz, bicampió a Banyoles el 2007 i el 2011 i que s'ha retirat aquest any de l'alta competició per problemes cardíacs. El club li va fer entrega d'una rèplica de l'escultura que Rosa Serra, autora del cartell del 2013, té exposada al Museu Olímpic de Lausanne, en honor a la vinculació del nedador amb la prova i també l'estany, on es va proclamar també campió d'Espanya d'aigües obertes en diferents ocasions.

Ahir, també va tenir lloc les dues proves per les categories inferiors. En la travessia de menors, el nedador del CN Piera, Aleix Blanaes, es va imposar en la general masculina amb un crono de 15 minuts i 54 segons, mentre la primera noia va ser Laia Valls del CN Sabadell amb 15 minuts justos. Els primers locals van ser Àlex Rodríguez i Laura Venal.

A les 11 del matí, al Trofeu Dolors Feixas, uns 170 nedadors de l'any 2006 van nedar l'estany per la seva amplada, en total uns 400 metres. El més ràpid va ser Pablo Nevado, de Club Natació Sabadell, i la primera noia va ser la seva companya de club, Emma Ruiz. Els primers banyolins van ser Laia Artigas i Edu Gomes.