Després de set jornades, el Barcelona ja s'ha deixat pel camí vuit punts i els 13 que suma a la classificació són la seva pitjor puntuació des del 2005, una campanya en la qual, a pesar de tot, va acabar conquistant el campionat. Són dues derrotes procedents del dubte. La primera contra l'Alabès, on l'equip blaugrana no va estar bé; la de diumenge a Balaídos en un escenari en el qual els de Luis Enrique sabien de les dificultats, després del 4-1 del curs passat.

Els dubtes es generen a partir de l'alineació. Luis Enrique ha partit de la premissa que té la millor plantilla des que va arribar al Barça i actua en conseqüència, però la realitat és una altra. La lesió de Leo Messi no l'ha ajudat per equilibrar l'equip, com tampoc el moment de forma d'un dels referents (Sergio Busquets) ni els errors puntuals de Marc André Ter Stegen, que va regalar el quart gol del Celta diumenge i va liquidar les opcions de remuntada del seu equip.

És aquest Barça un equip que té doblades totes les seves posicions menys una -la de Busquets-, però en el qual el rendiment de titulars i jugadors no habituals no està equilibrat. Des de la lesió de Messi, els blaugranes han guanyat quatre partits, n'han empatat un i n'han perdut un altre. Més enllà dels resultats, la sensació és de discontinuïtat i a diferència de l'any passat, ni Neymar ni Luis Suárez han estat tan lluïts ni han estat tan determinants.

Onze anys després

El Barça, quart en la classificació amb 13 punts, no es trobava en una ocasió semblant des del 2005. En la campanya 2005-06, l'equip entrenat per Frank Rijkaard i dirigit per Ronaldinho va acabar signant un doblet històric: Lliga i Champions. Però en les set primeres jornades només va poder sumar 10 punts, tres menys que ara, amb dues victòries, quatre empats i una derrota.

En els dos últims partits jugats pel Barça es comprova l'estat de l'equip. En la victòria contra el Borussia Mönchengladbach a Alemanya, els blaugranes van haver de remuntar després d'un mal inici i de la rectificació tàctica del tècnic després del descans.

A Balaídos, malgrat que els blaugranes van començar bé, es van ensorrar després del primer gol i en van encaixar fàcilment tres en el primer temps. L'entrada en joc d'Andrés Iniesta, fins aleshores a la banqueta, i la qualitat de Gerard Piqué, el jugador blaugrana més en forma, van fer creure en la possibilitat de la remuntada (3-2), però un greu error de Ter Stegen va acabar amb les esperances.

L'alemany era assenyalat ahir per la premsa barcelonina com un dels responsables de la derrota. Ter Stegen no té problemes a admetre el seu error. "Ha estat culpa meva, ho sento molt. Tothom ho ha vist. Si no hagués sigut pel meu error, es podia haver guanyat. És culpa meva, ho sento", va dir després del partit.

Ter Stegen, un porter de reconegut prestigi, va ser fitxat per la seva habilitat amb el joc de peus, però un error en aquesta faceta va donar tot l'aire al Celta quan els de Berizzo estaven asfixiats pel joc del Barça. Malgrat la derrota, els blaugranes no estan lluny del capdavant de la classificació -tenen dos punts menys que Atlètic de Madrid i Reial Madrid i un menys que el Sevilla- i esperen que la parada de les seleccions, per una vegada, els afavoreixi.

A la tornada, segurament ja hi tornarà a ser Leo Messi, qui podria començar avui la recuperació amb el treball de camp.

La previsió és que pugui jugar uns minuts contra el Deportivo de la Corunya (15 octubre) i començar des de l'inici el partit contra el Manchester City a la Champions (19 octubre).