El pilot alemany de Mercedes Nico Rosberg va donar un cop d'autoritat al Mundial en imposar-se al Gran Premi del Japó en el qual el seu company i rival Lewis Hamilton va ser tercer al protagonitzar una mala sortida. Amb aquest resultat, Mercedes es va proclamar campió mundial de marques per tercera vegada a la seva història amb 593 punts, 208 més que el seu perseguidor, Red Bull.

Rosberg va estrenar el seu palmarès de victòries al circuit de Suzuka de la millor manera, assolint així el vintè triomf de la seva carrera, i suma així 313 punts en el Mundial, 33 més que Hamilton quan resten quatre proves per disputar-se.

"Sóc conscient dels 33 punts, però em centro en cada cursa", assegurava el pilot alemany, satisfet en finalitzar la cursa. Alhora, el pilot de Mercedes es mostrava cautelós en assegurar que "les matemàtiques no compten si parlem de Lewis Hamilton", de qui assegura que "lluitarà, serà bonic començant per la propera cursa a Austin".

La prova havia començat amb una desastrosa sortida de Hamilton, que es va equivocar enl posar en marxa el seu monplaça i va perdre la segona posició des de la qual sortia inicialment. El pilot britànic es va veure superat per sis monoplaces i va haver de remuntar per acabar tercer. Ara assegura que els 33 punts d'avantatge de Rosberg "són molt difícils d'igualar". Alhora, el pilot de Mercedes afegia que l'inicident de la sortida "és molt frustant, però és el que hi ha".

Tot i així, el britànic va superar cinc dels sis rivals que l'havien avançat a la sortida, per davant d'ell només hi va finalitzar Max Verstappen, qui va demostrar una vegada més la maduresa impròpia d'un pilot de 19 anys, i Nico Rosberg, el gran vencedor. Hamilton i Verstappen van ser els protagonistes d'una acció en la qual el pilot holandès de Red Bull, davant els intents del britànic d'avançar-lo, va protagonitzar una polèmica rectificació en la frenada que Mercedes va protestar als comissaris però va retirar-la en veure que la decisió serà presa en la propera cursa.

Rosberg no només va liderar la cursa, sinó que des de l'inici va marcar voltes ràpides que li permetien obrir escletxa amb els seus perseguidors. Verstappen va ser la bona notícia per Red Bull, beneficiat pels errors estratègics de Ferrari en les aturades i que va evitar que Vettel, quart, pugés al podi. El seu company d'equip Kimi Raikkonen va ser cinquè, mentre que els pilots espanyols no van tenir gaire fortuna i van ser rivals directes en la lluita per les darreres posicions.

Fernando Alonso va ser setzè després de reconèixer que la potència del seu monoplaça no donava per a més. Per la seva banda, Carlos Sainz va finalitzar just per darrere del pilot asturià assegurant que l'estratègia de l'equip va ser "un desastre" en deixar-lo sempre en la zona amb més trànsit. L'asturià va avançar el madrileny aprofitant l'aturada per canviar els pneumàtics, que estaven patint un alt desgast, acció duta a terme per tots els pilots.

Cap de setmana rodó per a Rosberg i Mercedes, però dolent per a Hamilton, que va lamentar el seu error, que l'allunya encara més de la victòria en el Mundial, que s'atura fins al dia 21 d'octubre per viatjar fins als Estats Units.