El britànic Cal Crutchlow a MotoGP i el suís Thomas Luthi a Moto2 van aprofitar les debilitats dels campions de les seves respectives categories per aconseguir la victòria en el Gran Premi d'Austràlia de motociclisme que es va disputar a Phillip Island, on no va fallar el sud-africà Brad Binder, vencedor de la cursa de Moto3. Després d'aquesta cursa, i quan només en falten dues (Malàisia i València), el gironí Maverick Viñales, amb 181 punts, se situa quart de la general i manté opcions de finalitzar entre els tres primers del mundial. Actualment el tercer lloc l'ocupa Jorge Lorenzo amb 192 punts.

Crutchlow va sumar la seva segona victòria a MotoGP després de veure's beneficiat per l'error que va cometre el pilot català Marc Márquez, quan era líder destacat de la cursa, ja que el ja campió del món de 2016 es va escapar en solitari, però un error en frenar massa tard en el revolt quatre de la novena volta el va fer caure i deixar el camí lliure al seu rival. Des de llavors, el pilot anglès es va dedicar a mantenir a ratlla el seu més immediat perseguidor, l'italià Valentino Rossi, qui es va haver de conformar amb la segona plaça, per davant de l'altempordanès Maverick Viñales.

Márquez no va poder evitar que la seva Repsol Honda RC 213 V s'aixequés a la sortida, després d'apagar-se el semàfor, fet que va propiciar que el seu compatriota Pol Espargaró (Yamaha), tercer millor temps d'entrenaments, es posés líder de la prova, encara que li va durar molt poc aquesta posició ja que en el segon parcial el triple campió del món de MotoGP ja era primer.

La primera volta ràpida de Marc Márquez va arribar en el segon gir, en què Espargaró encara era segon per davant de Crutchlow i del seu germà Aleix i, mentre Lorenzo no va poder guanyar cap lloc, Rossi va superar dos rivals per ser onzè.

Una nova volta ràpida del pilot de Repsol Honda en el tercer gir (1: 29.830) li va permetre obrir un forat respecte als seus perseguidors de gairebé un segon i mig, fet que literalment semblava deixar sentenciat el desenvolupament de la prova.

Amb Marc Márquez destacat, Cal Crutchlow es va consolidar en la segona plaça i per la tercera s'estaven barallant els germans Espargaró, Dovizioso i un Valentino Rossi que no va tenir massa problemes a arribar fins a ells, no així Lorenzo, que es va estancar al vuitè lloc. Però el que no havia succeït fins al moment al llarg de tota la temporada, l'error del campió, va arribar a la novena volta, en què amb un avantatge de més de dos segons sobre Crutchlow, Marc Márquez va anar a terra a la corba quatre i amb la seva moto seriosament danyada va haver d'abandonar per reconèixer poc després que es va equivocar i que va frenar massa tard. No hi va haver més novetats en el que va restar de competició, en què Crutchlow, Rossi i Viñales van consolidar les seves posicions mentre Lorenzo va aconseguir remuntar fins a la sisena plaça final.

A Moto2, el suís Thomas Luthi es va adjudicar la seva segona victòria consecutiva i la quarta de la temporada per gairebé deu mil·lèsimes de segon respecte a Franco Morbidelli. Luthi va superar per rebuf i sobre la mateixa línia de meta el seu rival italià per ficar-se de ple en la lluita pel mundial, en concloure dotzè el francès Johann Zarco i no travessar la línia de meta, per caiguda, Alex Rins. El pilot suís és ara segon amb 204 punts, tres més que l'Alex Rins (201) i amb 22 menys que el francès (226). El pilot de Llançà Isaac Viñales no va competir per una lesió a l'espatlla.

Per la seva part, el sud-africà Brad Binder, matemàticament campió de Moto3 del Motorland Aragó, es va adjudicar la sisena victòria de la temporada, tot i que la cursa va haver de ser detinguda al final de la cinquena volta per un accident. El gironí Albert Arenas va ser setzè.