«És el meu primer guardó com a MVP de la jornada a l'ACB i probablement també serà l'únic». La frase és d'Albert Sàbat (Llagostera, 1985) després de la seva espectacular actuació de diumenge a la tarda en el derbi entre Joventut i Manresa amb vint-i-sis punts, 6/8 en triples, que servien per donar una necessària victòria a la Penya i el reconeixement com a millor jugador de la jornada d'una lliga en la qual Sàbat havia debutat amb disset anys (Casademont Girona, temporada 2002/03), però que li havia tancat totes les portes fins fa dos estius. «L'MVP de l'Albert Sàbat és un èxit seu. Que ningú es pengi mèrits. Qui es vulgui penjar alguna cosa que siguin demèrits perquè no hagués estat ACB abans», escrivia ahir a Twitter el representant de jugadors gironí Gerard Darnés, que coneix bé Sàbat dels seus inicis al Casademont. I és que el millor jugador de la jornada a l'ACB va ser durant anys el base de referència a LEB OR arribant a aconseguir l'ascens a la màxima categoria sense que, però, cap equip li oferís mai un ?contrac?te per fer el salt a l'ACB. «Era un nano que, ja de molt petit, el veies jugar aquí a Sant Josep i tenies clar que podia arribar perquè tenia una gran facilitat per remenar la pilota, per tirar a cistella», ha explicat més d'un cop l'històric Ramon Sitjà, que mai va tenir del base de Llagostera els mateixos dubtes que molts directors esportius professionals.

Entre el 2011 i el 2015, durant quatre temporades seguides, Albert Sàbat es va guanyar l'ascens a l'ACB a la pista. Primer amb el Canàries Tenerife, on tot i ser titular tot l'any i un dels jugadors més valorats no el van renovar, i després amb l'Alacant i dos cops més amb el Burgos en tres ascensos esportius que cap dels dos equips va aconseguir fer efectius als despatxos per problemes econòmics, impossibilitat de pagar el cànon... Els equips no pujaven i Sàbat, sempre titular i protagonista, tampoc rebia cap oferta d'un conjunt ACB que es decidís per un base anotador, gran tirador i que cada any que passava, madurant molt, també s'havia convertit en un notable director de joc. «M'he quedat tres cops més sense jugar a l'ACB després de pujar-hi esportivament, però aquell va ser el cop més dur; des del club se m'havia dit abans que, tant si jugàvem a LEB or com a ACB, jo continuaria allà i al final no em van renovar...», recordava Sàbat sobre la decisió del Gran Canària de no comptar amb ell per pujar a la lliga ACB l'estiu del 2011, ara fa poc més d'un any, en una entrevista amb Diari de Girona un cop ja s'havia confirmat que jugaria a la màxima categoria del bàsquet espanyol amb el Joventut de Badalona.

El 2011, el tècnic de l'equip de Tenerife va optar per Ricardo Uriz i Carles Bivià per jugar a l'ACB i, en canvi, quatre anys més tard, Salva Maldonado va apostar per Sàbat per acompanyar el veterà Demond Mallet al Joventut. L'experiència no va sortir malament i ara, ja sense Mallet, el base de Llagostera és clau en una Penya que, cada cop més mancada de recursos econòmics, té en el gironí, en el veterà Sergi Vidal i el tres Luka Bogdanovic tres de les peces clau que han d'empènyer l'equip ara entrenat per Diego Ocampo, ajudant de Pedro Martínez en l'últim any de l'Akasvayu a l'ACB, a fer la millor temporada possible allunyant-se dels fantasmes del perill d'un possible descens. Lluny queden els anys de glòria a Badalona, però el gran partit de Sàbat diumenge va donar la primera victòria de la temporada als verd-i-negres després de sis jornades. «Estic content pel tema personal, però més satisfet per haver pogut ajudar l'equip a guanyar. Ens estàvem entrenant bé i veiem la victòria cada cop més a prop però no acabava d'arribar», explicava diumenge Sàbat que, a principi de mes, ja havia fet un altre partit notable a la pista del Múrcia, amb 21 punts i 5/6 en triples. Diumenge, però, ho va superar i, a sobre, amb l'alegria que el seu encert va ajudar que el Joventut de Badalona pogués celebrar una victòria molt necessària per als badalonins. «L'Albert és un model per a l'equip i els jugadors del planter perquè li ha costat molt arribar a l'ACB i segueix millorant cada dia. Els equips necessitem aquest tipus de jugadors i persones. Espero que no s'aturi aquí», comentava Diego Ocampo sobre un Sàbat que, als 31 anys, és molt conscient del que ha suat per tenir un contracte a l'ACB com per ara aturar-se i no seguir millorant cada dia. De moment, el gironí ja ha estat el millor jugador de la setmana en una lliga en la qual entre comunitaris, extracomunitaris i passaports diversos els no espanyols ja sumen gairebé el 70% de jugadors de la competició. Però segur que encara hi ha directors esportius que dubtarien de fitxar aquell base petit que feia molts triples a la LEB Or...