Guanyar sempre és important, però la millor notícia d'ahir per a l'Spar Citylift Girona no és que superés el Gernika a Fontajau per mantenir la seva condició de líder invicte de la Lliga amb vuit victòries en vuit jornades. La millor notícia és que l'Uni va guanyar sense fer vuitanta punts, sumant la victòria en el partit més poc atractiu de la temporada per als espectadors i sabent baixar al fang a lluitar contra el bàsquet lent i ple de contactes que proposen Mario López i el seu experimentat grup jugadores. Asurmendi, Pina, Amisha Carter, Prsic... "Gent nascuda el 80, el 82... mentre que la majoria de les nostres jugadores són del 90 per amunt", apuntava al final del partit un Èric Surís orgullós de veure com, per primer cop aquesta temporada, el seu equip s'havia trobat en una situació complicada, perdent de deu punts al final del primer quart (10-20), ho havia sabut aixecar, arribant-se a posar onze punts per sobre a mitjan tercer quart -47-36 amb Leo Rodríguez aportant la dosi d'experiència a l'Uni-, i no havia defallit en el tram final quan el Gernika es va tornar a enfangar aconseguint posar-se a només dos punts amb un triple de Naiara Diez a 1:50 per acabar (57-55). Amb el cap fred. Dues bones defenses --una resolta amb personal en atac de Prsic i forçant els vint-i-quatre segons del Gernika en l'altra- i un parell de tirs lliures d'Ify Ibekwe van certificar la vuitena victòria consecutiva de l'Uni. Cada cop sembla més clar que Spar Citylift Girona i Perfumerías Avenida es jugaran qui acabar la primera volta de la lliga com a líder en el partit que els enfrontarà el diumenge 27 de novembre a Fontajau.

A menys de vint segons per acabar el primer quart, Victòria Llorente, una pivot de rotació del Gernika de només 20 anys, es girava al pal baix superant amb facilitat la defensa de Haley Peters per posar el 10-20 en el marcador. 10 punts per sobre en el marcador. L'Uni no s'havia vist en una situació com aquesta en tota la temporada. Calia reaccionar i amb Jordana, Leo Rodríguez i una ?desencertada Ibekwe assegudes, Èric Surís va trobar la solució a la banqueta i, amb la jugadora amb menys minuts fins ara (Helena Oma) exemplificant el pas endavant en tensió, l'Spar Citylift Girona va igualar les prestacions defensives del Gernika conduint el partit a dins d'una teranyina de molt treball i poques concessions a l'espectacle que ja mantindria inalterables fins al final del partit. Un triple de Haley Peters va donar el primer avantatge del partit a l'Uni (21-22), però l'encert de Pina encara va permetre a les basques arribar al descans per davant en el marcador (28-29) Amb tot la dada més impactant de la primera meitat eren els números d'Ify Ibekwe. Per a gairebé tothom la jugadora més ?determinant de la Lliga i que ahir, al descans, valorava -8 amb zero punts, set tirs fallats i cinc pilotes perdudes.

L'Spar Citylift Girona havia d'escapolir-se del fang i amb el discurs del partit en mans del Gernika, quedava clar que el partit no es guanyaria fent vuitanta punts, el conjunt local havia de trobar solucions més enllà dels habituals moments anotadors de Jordana, Ibekwe, Buch, Spanou o Peters que ahir van arribar en comptagotes o, el cas de les bases, no ho van fer. Ibekwe va fer un triple en el primer atac del tercer quart, però, amb Maria Pina exigint-la a les dues cistelles, mai es va acabar de trobar còmode i va ser l'experimentada Leo Rodríguez qui es convertiria en el far de l'Uni en un tercer on semblava que decantaria el partit. Una pilota recuperada per Ibekwe i acabada en bàsquet per ella mateixa en un ràpid contracop amb una teva meva amb Leo Rodríguez va posar el màxim avantatge del partit per a les gironines (11 punts, 47-36) i, de passada, el primer gran moment d'eufòria dels dos milers d'espectadors d'un Fontajau que ja pensava que l'Uni tancaria el partit amb una de les fases de joc enlluernador a què ha acostumat a la seva parròquia aquesta temporada. Però ahir no era el dia. O, més ben explicat, el rival d'ahir no era l'adient.

El darrer període començava amb un avantatge de nou punts per a les gironines, 50-41 després d'un triple de Leo Rodríguez (14 punts en el tercer quart), però buscant molt el contacte i collant cada cop més en defensa el Gernika va desactivar un Uni que va trigar quatre minuts en anotar un bàsquet: un tir lliure de Leo Rodríguez (51-49) just després que Maria Pina posés les basques a només un punt. Amb sis minuts per jugar-se i amb els dos equips amb greus problemes per anotar el partit quedava tothom a l'aire. Un parell de bàsquets de Leo Rodríguez, la que millor visualitzava la situació, i d'Ibekwe deixaven sis punts de marge per a les gironines (55-49) a poc més de tres minuts. El Gernika, però, encara no havia donat l'última i amb dos triples, primer un de Pina i després un de Naira Diez van contrarestar un únic bàsquet de dos de l'Uni (Peters), per posar-se a dos punts quan faltaven menys de dos minuts per acabar. Al final, però, un parell de bones defenses gironines (falta en atac de Prsic i forçant una pèrdua basca per 24 segons) i dos tirs lliures d'Ify Ibekwe han donat a l'Uni la seva victòria més treballada de la temporada. L'Spar Citylift Girona continua invicte al capdavant de la Lliga després de tancar el seu millor inici de la història guanyant les primeres vuit jornades de Lliga Femenina 1.

Ara, dimecres, l'Uni juga el seu tercer partit de l'Eurocup, contra l'Uniao Sportiva de les Illes Açores, i diumenge vinent visita la pista del Campus Promete. Sobre el paper dos partits de clar color gironí on l'equip d'Èric Surís podria engreixar encara més les estadístiques d'un principi de temporada on encara no ha tingut ni un sol entrebanc ni a la lliga ni a Europa.