La Tercera Divisió té un clar accent gironí aquesta temporada. A banda dels notables començaments de Lliga de Palamós i Figueres i l'excel·lent estrena de La Jonquera, el Peralada i l'Olot estan imposant la seva llei a la part alta. De fet, només el Vilafranca mig pot seguir l'estela dels dos equips gironins que han posat la directa a les primeres de canvi. Fins ara, la superioritat del Peralada està sent aclaparadora i els altempordanesos treuen ja 15 punts al cinquè classificat, l'Ascó. Aquest coixí respecte al primer equip que no entraria al play-off d'ascens és el més ampli de tots els grups de Tercera.

El domini del Peralada no s'acaba aquí, ja els 34 punts que sumen els d'Arnau Sala en 13 jornades és la puntuació més alta que ha tingut cap equip en els últims 21 anys, quan es va instaurar el sistema de tres punts per victòria. És a dir, el Peralada és el millor líder de les dues últimes dècades amb millors números que equips com l'Hospitalet (08-09), Girona (05-06) o Badalona 03-04) que amb grandíssimes plantilles, signaven pitjors registres. L'únic equip que s'acosta a les marques del bloc xampanyer és l'Hospitalet (08/09) que duia, a aquestes alçades de campionat, un punt menys. Per darrere queden els números del Badalona (03/04), amb 31 punts, i els del Cornellà (12/13), Reus (09/10), Sant Andreu (07/08) i Girona (05/06), amb 30 després dels 13 primers partits, un terç de lliga.

Camí dels 100 punts?

El futbol, ja se sap, no són matemàtiques però fent cas dels números el Peralada duu una progressió que el podria portar a acabar la lliga amb més de 100 punts. Seria una autèntica barbaritat, i més quan ningú ho ha aconse?guit mai en el grup català de Tercera. De fet, mirant les dades de les últimes 21 temporades, els equips que més s'hi acosten serien l'Hospitalet (09/10) amb 86 punts després dels 38 partits de Lliga regular, el Girona (05/06) amb 84. i el Palamós (96/97) amb 88. El Peralada, si manté aquesta progressió, es podria plantar als dos terços de campionat (jornada 26) amb 66 punts. I en la majoria de lligues el líder ha acabat entre els 70 i els 80.

Els d'Arnau van acabar la temporada passada en la catorzena posició (47 punts) després d'una espectacular reacció a la segona volta que els va permetre sortir dels llocs de descens. Ara fa tot just un any, en la mateixa jornada 13 de lliga, el Peralada era tercer per la cua amb 11 punts, 23 menys que ara, després d'haver guanyat només dos partits, haver-ne empatat cinc, i perdut sis. Una altra dada que també serveix per posar en context els números de somni d'enguany.