Amb una àmplia experiència a Tercera a Mallorca, la seva terra (Felanitx, Manacor, Binissalem) i a Segona B (Sabadell, Atlètic Balears), a Xavi Ginard l'aventura a l'estranger gairebé se li converteix en un malson que acaba amb la seva retirada. Els dos últims cursos va provar fortuna a Grècia, i malgrat admetre que va ser un període «bonic» en l'aspecte personal i esportiu, econòmicament hi va guanyar ben poc. Tan poc que, com admetia ahir, «si sent futbolista no tens ingressos, t'has de posar a treballar». El 2014 va jugar a Primera, amb poc protagonisme, al Veria, i el curs passat va assolir l'ascens a Segona amb l'Aris, tot i que en un curs marcat pels impagaments. Format al Barça, on en l'etapa juvenil va compartir equip amb Messi, Cesc i Piqué, l'ara porter titular de l'Olot va rebre com un «regal» l'oferta del club garrotxí, concretada a finals de setembre, amb la lliga ja iniciada. «Tant de bo trobi aquí l'etabilitat que m'ha faltat en altres moments de la meva carrera», deia ahir el futbolista, de 30 anys, que des de la seva arribada acumula sis triomfs seguits amb l'equip de Calderé, i que diumenge va mantenir per primer cop a zero la seva porta (a Palamós).

Instal·lat a Olot amb la seva dona i el seu fill de tres mesos, de moment a Ginard totes li ponen. L'equip va com un coet cap al play-off (només el Peralada, líder de Tercera amb un punt més, els està fent ombra), i des de la seva arribada a l'equip, tots els partits es compten per victòries. I diumenge, a més a més dels tres punts, va poder celebrar que no havia encaixat. «Sempre quedava aquesta espina. Havíem tingut oportunitats de guanyar sense rebre cap gol però pel que sigui al final sempre n'acabava caient algun en contra. A Palamós, segurament l'escenari menys esperat per les dificultats del rival, va arribar l'hora», explicava ahir un Ginard que tot i recórrer al tòpic d'anar «partit a partit» no amagava el que diuen els números: que els garrotxins tenen ben encarrilada la promoció i que després dels marcadors en els 13 primers partits de lliga, quedar-ne a fora seria incomprensible.

El futbol grec

Els dos anys a Grècia el porter de l'Olot els recorda amb estima, per l'experiència esportiva que hi va viure, però també amb la recança de les angúnies econòmiques que va patir (l'Aris, el seu darrer equip allà, encara li deu diners). Segons ell haver pogut fitxat per l'Olot és «un regal». Decidit a tornar a casa, havia parlat amb el seu representant que s'entrenaria a l'espera de trobar un destí a partir del gener «i fins i tot m'havia plantejat no seguir jugant, perquè si el futbol no et dóna ingressos, has de posar-te a treballar». En aquest sentit té una empresa, Entreporteros sport, que es dedica a entrenar i perfeccionar els jugadors d'aquesta posició. «Vaig fer formació professional d'educació esportiva i sempre m'he mirat d'encaminar cap aquí, tot i que millor si puc seguir jugant», va subratllar.

Ginard va compartir tres temporades al juvenil del Barça amb Leo Messi, Piqué i Cesc, entre d'altres jugadors, i ara fa 13 anys va ser testimoni del debut de l'astre argentí al primer equip, en un amistós contra el Porto de Mourinho. Messi va ser un dels quatre jugadors del juvenil que Rijkaard va citar per aquell compromís. Els altres van ser Jordi Gómez, Oriol Riera i l'ara porter de l'Olot. Ginard confessa que «sempre podré explicar que he compartit vestidor amb el millor jugador de la història», tot i que admet que quan jugaven plegats «era impossible intuir fins on arribaria, malgrat que evidentment ja era molt bo».

Ara l'objectiu és fer la promoció amb l'Olot i pujar a Segona B. No tanca l'opció de fer el salt al futbol professional, tot i que ja té 30 anys: «I si aquesta temporada pugem i el curs que ve fem un bon paper i arribem a Segona A?», es pregunta amb un somriure.